‘La grande horizontale’ vereeuwigd in salades

De Spaanse variétéartieste Carolina Otero vierde omstreeks 1900 triomfen in de Parijse Folies Bergère. Haar bijnaam la grande horizontale voedt de suggestie dat zij niet alleen op het podium haar beste beentje voorzette. Als maîtresse verleende zij haar gunsten aan vele gekroonde hoofden, van de koning van België tot de sjah van Perzië. Zij liet zich daarvoor vorstelijk belonen, maar haar fortuin verdampte weer aan de speeltafels van de Côte d’Azur. ‘La Belle’ Otero stierf verarmd in 1965 op 96-jarige leeftijd in Nice. Maar ze leeft voort in de koepels van hotel Carlton in Cannes. Die hebben, zo wil het verhaal, hun welvingen ontleend aan haar borsten.

Verschillende gerechten dragen de naam Otero, onder meer tongfilets, lamszadel en een ijsbombe. Er zijn zelfs twee salades Otero van de Franse keukenmeester Escoffier, een tijdgenoot van de courtisane. Een daarvan is verrassend simpel, met tomaat, paprika, ui en ansjovis.

Pel de ui en wikkel hem in aluminiumfolie. Snijd de paprika middendoor. Leg de paprikahelften met de snijhelft naar beneden op een bakblik. Zet ze met de ui ongeveer een half uur in de oven op 180 graden. De ui moet beetgaar zijn en het velletje van de paprika moet gemakkelijk te verwijderen zijn. Verwijder de paprikavelletjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika in reepjes, net als de ui.

Maak met een scherp mes een kruisje in het velletje aan de onderzijde van de tomaten. Houd ze ongeveer 15 seconden in heet water en daarna onder de koude kraan. Verwijder het velletje en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in reepjes en de ansjovisfilets in stukjes. Ontzout desgewenst de filets eerst door ze 15 minuten in wat melk te leggen en daarna met water af te spoelen. Maak een vinaigrette van azijn, olie, mosterd, peper en zout. Schep alle ingrediënten luchtig door elkaar.

De salade heeft de kleuren van de Spaanse vlag, een hommage aan het land van herkomst van Otero.