kort

Foto ANP

Sinterklaas

Hij komt, hij komt (alweer ja)

In één Fries dorpje vieren ze vanavond een soort Sinterklaas: Sint Piter. Met pipernuten.

Zet nog gauw even je schoen bij de schoorsteen, want vanavond komt in het Friese dorp Grou Sint Piter op bezoek. Zijn tabberd is wit, zijn paard is zwart, maar verder lijkt deze Sint verdacht veel op Sinterklaas: zijn baard is wit, zijn metgezel is Zwarte Piet. Of Swarte Pyt, zoals ze in Grou zeggen, al wordt hij ook wel eens Hantsje Pik genoemd. In ieder geval is hij zwart – in het Friese dorp geen discussies over de intrede van een bontgekleurde Reinbôge Pyt.

Elk jaar op 21 februari vieren de inwoners het jaarlijkse Sint Piterfeest, compleet met ‘pipernuten’ en een zak vol pakjes. Die traditie gaat ruim drie eeuwen terug; oorspronkelijk was het feest bedoeld om de lente in te luiden en Petrus (beschermheilige van de vissers) te gedenken.

De afgelopen eeuw is Sint Piter uitgegroeid tot kinderfeest. Ook Piter heeft een stoomboot; morgen meert hij alweer af. Waarheen hij dan vertrekt? Niet naar Spanje in ieder geval, daar is hij nog nooit geweest. En welk lied je vanavond moet zingen? De enige echte meezinger ‘Dan grienet de wei’!

‘Sint Piterdei

Dan grienet de wei

Dan bakt mem stro

Dan keallet de ko

Dan leit de hin

Dan hat de húsman it nei syn sin.’

‘Op de dag van Sint Pieter

Dan wordt de weide groen

Dan bakt moeder pannenkoeken

Dan krijgt de koe een kalf

Dan legt de kip een ei

Dan is de boer goed gehumeurd.’