kort

Sotsji, dag 14

Toch nog goud voor Rusland

De Russische Adelina Sotnikova won gisteren de olympische titel bij het kunstschaatsen. De jury waardeerde de vrije kür van de zeventienjarige Russin, die het publiek verraste, gisteren het hoogste. Een dag eerder werd ze tweede in de korte kür. De Zuid-Koreaanse titelverdedigster Kim Yu-na werd tweede. In eerste instantie was de hoop van Rusland gevestigd op een andere tiener, de vijftienjarige Joelija Lipnitskaja. Maar zij viel woensdag bij de vrije kür en verspeelde daarmee haar kansen. Diezelfde dag kregen de Russen nog een zware klap te verwerken toen de ijshockeyploeg werd uitgeschakeld. Ook tot groot verdriet van president Vladimir Poetin – het zijn tenslotte zijn Spelen – voor wie die ijshockeymedaille de belangrijkste was. Vlak voor het slotweekend kunnen de Russen onmogelijk tevreden zijn met de resultaten van de olympische ploeg, met 232 sporters het grootste team in Sotsji. Vier jaar na de schande van Vancouver, waar Rusland slechts drie gouden medailles veroverde, hoopten de Russen op eerherstel bij de eerste Winterspelen op eigen bodem. De teller staat op 23 medailles, één meer dan Nederland, met 41 sporters. Daarbij werden twee van de zeven gouden medailles die tot nu toe bij elkaar werden gesprokkeld door genaturaliseerde buitenlanders gewonnen.

Drie Fransen op het podium

Opnieuw een clean sweep, de zesde alweer deze Spelen. Dit keer op het onderdeel skicross, waar drie Fransen het podium bereikten. Bij het spectaculaire skicross onderdeel leggen steeds vier sporters tegelijk zo snel mogelijk het parcours af naar beneden. In de afdaling zijn sprongen en hindernissen opgenomen. Bij de laatste sprong vlogen de skiërs ongeveer vijftig meter door de lucht. Dat bleek, gezien de vele valpartijen, een lastige horde. Jean-Frédéric Chapuis bleef zijn landgenoten Arnaud Bovolenta (zilver) en Jonathan Midol (brons) voor.