kort

„Ik heb een zwak voor ondernemers, want ik lag zelf ooit ook wakker van de omzet. Maar nu is het mijn beroep om op basis van objectieve feiten besluiten te nemen.”

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is niet van plan om de accijnsverhoging op brandstof en alcohol terug te draaien. Dat zei hij gisteren bij het in ontvangst nemen van een rapport van het CDA. In het rapport heeft het CDA zo’n zeshonderd meldingen gebundeld van onder meer ondernemers uit de grensstreek. Zij zeggen gemiddeld tussen de 30 en 35 procent minder omzet te hebben sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Bij de Tweede Kamer demonstreerden enkele tientallen pomphouders.

Venezuela //

Doden bij protesten

Demonstranten in Venezuela zijn gisteren slaags geraakt met de politie. Sinds de rellen vorige week uitbraken, liep het dodental op tot zes. In verschillende steden wierpen betogers brandende barricades op om te protesteren tegen de regering van president Nicolás Maduro. De spanningen lopen op nu oppositieleider Leopoldo Lopez terechtstaat voor het aanzetten tot geweld. Het Openbaar Ministerie besloot hem niet te vervolgen voor serieuzere aantijgingen, waaronder moord en terrorisme, maar de rechter bepaalde gisteren dat er genoeg bewijs is om hem in hechtenis te houden. Lopez meldde zich eerder deze week bij de autoriteiten. Toen hij zichzelf aangaf, was hij omringd door duizenden aanhangers. Hem hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

Chemie //

Leraar maakte zelf dodelijk mosterdgas

. Het mosterdgas dat in oktober werd gevonden in de kelder van een overleden scheikundeleraar in Ede is waarschijnlijk zelfgemaakt. Een „extreem uit de hand gelopen hobby met grote veiligheidsrisico’s voor betrokkene en zijn omgeving”, zo omschrijft het OM de handelwijze van een vorig jaar oktober overleden scheikundige. In zijn flat werden 56 verschillende chemische stoffen aangetroffen. Onder meer in een kluis van de kelderbox in zijn flatwoning stonden vier flesjes met gevaarlijke gassen, zoals mosterdgas, chloorpicrine en CN traangas. Alle stoffen zijn inmiddels vernietigd.