Knegt en Ter Mors komen tekort voor finales shorttrack

Ter Mors in actie op 'haar' 1.000 meter, maar het mocht vandaag niet zo zijn.
Ter Mors in actie op 'haar' 1.000 meter, maar het mocht vandaag niet zo zijn. AFP / Jung Yeon-je

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors hebben vanavond in Sotsji naast de olympische finale op respectievelijk de 500 en 1.000 meter gegrepen.

De Friese Knegt eindigde in de tweede halve finale als derde, waar een plek bij de eerste twee was benodigd. Knegt had eerder op de dubbele afstand een bronzen medaille veroverd. In de B-finale voor plek vijf was Knegt eveneens kansloos en leek hij energie te sparen voor de estafettefinale later vrijdagavond. De Twentse Ter Mors eindigde in haar halve finale op de derde plek, waar een plek bij de eerste twee nodig was. Voor beiden wacht nu de B-finale.

Valse start

Voor Knegt ging het in de halve finale bij de start eigenlijk al fout. Het begon al met een valse start. Wellicht daardoor kwam hij bij het tweede schot moeizaam weg. Knegt moest direct een enorm gat laten vallen. Hij vond nog wel aansluiting en wist de Brit Jon Eley ook nog te passeren, maar genoeg voor een finaleplaats was het niet.

Uit Knegts serie gingen Victor An en Wenhao Liang door. Zij krijgen in de finale gezelschap van Dajing Wu en Charle Cournoyer. Knegt moet genoegen nemen met de B-finale om de plaatsen vijf tot en met acht en komt later vrijdag ook nog in actie in de eindstrijd van de 5000 meter aflossing.

Voorburger Freek van der Wart vond eerder vanavond zijn Waterloo in de kwartfinale van de 500 meter. Victor Ahn won uiteindelijk olympisch goud op de 500 meter. Het zilver ging naar de Chinees Dajing Wu en het brons naar de Canadees Charle Cournoye.

Weinig kans voor Ter Mors

Ter Mors kon in haar halve finale weinig uithalen. Ze kwam snel op de vierde plek terecht en was niet bij machte haar concurrenten in te halen, zoals ze dat in de kwartfinale nog wel had gedaan. Door een valpartij van de Canadese Valérie Maltais werd Ter Mors nog derde. De Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park en de Amerikaanse Jessica Smith bleven haar voor.

Mogelijk speelde de ploegenachtervolging op de langebaan die ze eerder op de dag reed Ter Mors parten. Met Lotte van Beek en Ireen Wüst bereikte ze op dat onderdeel simpel de halve finale.

Seung-Hi Park won uiteindelijk goud. De Zuid-Koreaanse bleef de Chinese Kexin Fan vijftig duizendsten voor. Parks landgenote Suk Hee Shim pakte brons. (Novum)