Kasteelheer Paarlberg belandt nu echt in de cel

Zakenman Jan Dirk Paarlberg werd gisteren opgepakt in Saint Tropez. Hij moet een celstraf van vier jaar uitzitten.

Het was een misverstand. Jan Dirk Paarlberg een crimineel? De welgemanierde kasteelheer uit Maarssen een witwasser? De geslaagde zakenman met huizen in New York en Saint Tropez een belastingfraudeur, een oplichter?

Nee, onzin. Met dat soort zaken had zijn cliënt niets mee te maken, bezwoer Paarlbergs toenmalige advocaatin 2004. Drie dagen zat Paarlberg vast. Het misverstand zou op korte termijn opgelost worden.

Deze week verwierp de Hoge Raad het cassatieverzoek van Paarlberg. Daarmee werd zijn veroordeling tot vier jaar cel definitief. Gisteren werd hij door de Franse politie gearresteerd, vlakbij Saint-Tropez. Justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd, zodat hij zijn straf kan uitzitten.

Het begon allemaal na de moord op de vastgoedhandelaar Willem Endstra. Endstra werd in mei 2004 op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. Endstra bleek in de maanden voor zijn dood bij de politie verklaringen te hebben afgelegd waarin hij vertelde dat hij werd afgeperst door Willem Holleeder. In opdracht van de Heineken-ontvoerder had Endstra miljoenen moeten betalen aan Paarlberg, in totaal ruim 17 miljoen euro. Via allerlei transacties was dat afpersgeld bij Paarlberg terechtgekomen.

Paarlberg begreep er niets van. Wat was dat voor raar verhaal van zijn voormalig zakenpartner? Ja, hij had met Endstra gebroken toen die steeds vaker in het nieuws kwam vanwege banden met criminelen. Daarom kreeg hij nog 17 miljoen van Endstra. Afpersgeld? Dit moest de wraak zijn van zijn gewezen en vermoorde zakenpartner.

Jan Dirk Take Paarlberg (1957) stond ineens in de krant. Met een balkje voor zijn ogen. Daarvoor had hij altijd anoniem zijn geslaagde leven kunnen leven. In de spaarzame interviews die hij gaf, vertelde hij dat hij zijn zakenimperium had opgebouwd nadat hij in 1990 terugkwam uit Londen. Daar had hij als bankier een mooi startkapitaal vergaard waarmee hij voor zichzelf begon. Zijn eerste aankoop was Mediamax, een bedrijf dat door heel Nederland buitenreclame maakte. Hij betaalde 1 gulden voor het kwakkelende bedrijf, stak er miljoenen in en deed het tien jaar later van de hand voor ruim 150 miljoen euro.

Met dat geld sloeg hij driftig aan het investeren. Huizen, appartementen, kantoren. Zo werd hij een flinke belegger. Hij kocht kasteel ridderhofstad Bolenstein in Maarssen, daterend uit de 14e eeuw. In 2000 liet hij het boek Collectie Bolenstein verschijnen, een luxe catalogus van zijn verzameling schilderijen en tekeningen in zijn kasteel; Renoir, Van Gogh, Van Dongen, Picasso, Willink, Appel; allemaal staan ze erin.

Paarlberg had zichzelf van jonge bankier getransformeerd tot een geslaagd investeerder, met contacten in betere kringen. Zo huurde zijn goede vriendin Neelie Kroes kantoorruimte bij hem op het kasteel. Maar Kroes pakte snel haar biezen na zijn arrestatie in 2004.

Paarlberg probeerde tot in hoger beroep proberen de beschuldigingen van justitie te weerleggen. Het lukte hem niet. Veel afspraken die hij met Endstra zou hebben gemaakt, stonden niet op papier. Dat was nou eenmaal usance in het vastgoed, vertelde Paarlberg, veel ging gewoon mondeling. Kwestie van vertrouwen. Hij had zelf wel een keer de afspraken met Endstra op een velletje gekrabbeld, waarop ook die 17 miljoen euro stond. Alleen was hij dat papier, helaas, kwijtgeraakt.

Paarlberg dacht dat hij alle misverstanden oploste, maar hij werd zelden begrepen. Tijdens zijn proces zat hij er vaak moedeloos bij. Zou hij toch zelf ook afgeperst zijn door Holleeder, zoals verschillende getuigen bij de politie hadden verklaard? Liet hij daarom niet het achterste van zijn tong zien?

Onzin, noemde Paarlberg dat. Hij was nooit afgeperst. Hij had gewoon nog geld van Endstra tegoed. Punt. Maar zo werd het misverstand nooit opgelost. Nu moet hij de cel in.