Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Janoekovitsj: er is een akkoord - Oekraïense oppositie bevestigt niet

Het kamp van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. In afwachting van de onderhandelingen tussen oppositie, ministers van Buitenlandse Zaken en de Oekraïense regering was het vannacht relatief rustig op het plein.
Het kamp van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. In afwachting van de onderhandelingen tussen oppositie, ministers van Buitenlandse Zaken en de Oekraïense regering was het vannacht relatief rustig op het plein. Foto Reuters / Vasili Fedosenko

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, de oppositie en enkele Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de hele nacht onderhandeld. De partijen waren sinds gisteravond in gesprek, maar hebben de onderhandelingen nu een paar uur opgeschort, zo meldt de Poolse minister van Buitenlandse Zaken aan persbureau Reuters. Voor de middag worden de gesprekken hervat.

De uitkomst van de gesprekken is onbekend. Een woordvoerder van de president heeft vanochtend wel laten weten dat Janoekovitsj van plan is om “concessies te doen om de vrede te herstellen”. Wat die concessies zouden zijn, werd niet duidelijk. Ondertussen brokkelt de steun voor de president wel verder af. Een plaatsvervangend leidinggevende van het leger, Joeri Doemanski, heeft ontslag genomen omdat hij vindt dat de politiek het leger in een “intern civiel conflict” betrekt, zo meldt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets:

Update 7.55 uur: Janoekovitsj zegt in de crisisonderhandelingen een akkoord te hebben bereikt met de oppositie en ministers van Buitenlandse Zaken “over beëindiging van de crisis”. Dat akkoord zou vandaag om twaalf uur lokale tijd (elf uur Nederlandse tijd) worden ondertekend, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het presidentieel kantoor. De oppositie en de ministers van Duitsland, Frankrijk en Polen, die aan de onderhandelingen deelnamen, hebben echter nog niet bevestigd dat er een akkoord is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter dat voor het eind van de ochtend nog niets zeker is:

Twitter avatar LaurentFabius Laurent Fabius #Ukraine : On ne peut rien dire de définitif avant la fin de la matinée. Il faut rester très prudent

Duizenden demonstranten hebben zich rond het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev verzameld in afwachting van het resultaat van de onderhandelingen. Op het plein, het centrum van de opstand sinds deze eind vorig jaar begon, was het vannacht relatief rustig. Vanochtend is er ogenschijnlijk geen politie aanwezig op het plein. Deze week kwamen in Kiev volgens cijfers van het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid zeker 77 mensen om het leven en raakten honderden gewond toen er geweld uitbrak tussen de demonstranten en de politie. De oppositie spreekt van meer doden. Ook elders in Oekraïne, voornamelijk in het westen, komen mensen in opstand tegen de president en zijn regering.

Een meerderheid van het Oekraïense parlement stemde gisteravond laat voor het intrekken van de strenge ‘antiterreuractie’ die Janoekovitsj had afgekondigd. Veiligheidstroepen werden daardoor verplicht hun wapens neer te leggen en geweld tegen de demonstranten is nu verboden. De oppositie is blij met het lichtpuntje, maar er is nog altijd een kans dat Janoekovitsj het besluit van het parlement naast zich neerlegt.

Reisadvies aangescherpt

Ondertussen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Oekraïne weer aangescherpt naar aanleiding van de onrust. Alle niet-essentiële reizen naar Kiev en de steden Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky worden ontraden. Nederlanders die al in Oekraïne zijn, wordt gevraagd de gebieden te vermijden waar wordt gevochten.

Eergisteren werd het reisadvies ook al aangescherpt. Toen werd mensen die naar het land afreizen, aangeraden waakzaam te zijn, en grote menigten en samenscholingen te vermijden.