Weer goud Canadese vrouwen

Keepster Shannon Szabados na de zege op de VS.
Keepster Shannon Szabados na de zege op de VS. Foto AP

De Canadese ijshockeyvrouwen zijn voor de vierde keer op rij olympisch kampioen geworden. Na lange tijd met 2-0 achter te hebben gestaan in de finale tegen Amerika kwam Canada in de laatste minuut langszij. In de verlenging maakte Marie-Philip Poulin, die ook al de gelijkmaker scoorde, de winnende treffer. De beide teams in de finale, een herhaling van 1998, 2002 en 2010, waren lang gelijkwaardig. Pas na bijna 32 minuten zorgde Meghan Duggan voor een Amerikaanse voorsprong. Aan het begin van de derde periode maakte Alex Carpenter er 2-0 van. Canada weigerde echter op te geven. Bij een 2-1 stand zette Canada alles op alles in de slotfase en haalde keepster Shannon Szabados naar de kant. De VS profiteerden bijna, maar een afstandsschot op het lege doel belandde op de paal. Poulin tekende vervolgens in de laatste minuut voor de gelijkmaker en maakte even later de gouden treffer. Zwitserland won brons door Zweden met 4-3 te verslaan. (Novum)