Huizen in januari iets goedkoper dan een jaar eerder

Foto ANP / Remko de Waal

Koopwoningen waren vorige maand iets goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder: 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is een stuk kleiner dan in december, toen de daling nog 3,8 procent was.

Gemiddeld kostte een woning in januari 219.530 euro. Het prijsniveau is volgens het CBS de afgelopen zeven maanden wel nagenoeg stabiel gebleven: rond de 215 duizend euro. De prijzen lagen op hetzelfde niveau als elf jaar geleden.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is de prijsdaling nog 20,3 procent. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

Meer HUIZEN VERKOCHT

In januari werden 8.905 huizen verkocht. Een fikse stijging ten opzichte van vorig jaar: 42,3 procent. Die stijging is wel voor een deel te verklaren door de nieuwe hypotheekregels die per 1 januari 2013 ingingen, waardoor in die maand relatief weinig werd verkocht.

Het CBS heeft in dit mooie overzicht verwerkt hoe de verkoopprijzen en aantal verkopen steeds ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder ontwikkeld zijn.

Historisch laag aantal bouwvergunningen

Het CBS maakte ook cijfers bekend voor het aantal bouwvergunningen dat vorig jaar verleend werd. Dat was “historisch laag”, aldus het CBS. In totaal werden 26 duizend bouwvergunningen verleend, dertig procent minder dan een jaar eerder.

Sinds het begin van de crisis op de huizenmarkt, na de kredietcrisis in 2008, is het aantal verleende bouwvergunningen met zeventig procent afgenomen. Vanaf 1953, toen de metingen begonnen, is het aantal bouwvergunningen niet zo laag geweest. In het laatste kwartaal was de daling in verleende vergunningen wel minder sterk.

Het aantal vergunningen voor verbouwingen is vrijwel gelijk gebleven in 2013. In totaal werden 8,6 duizend vergunningen verleend voor een verbouwing van meer dan vijftigduizend euro.