Hoog spel tijdens halve finale

Foto: twitter.com/commandsign

Zo beladen als de ijshockeywedstrijd Rusland-Amerika is de wedstrijd niet. Toch staat er flink wat op het spel vanavond tijdens de halve finale tussen Canada en de Verenigde Staten in het olympische ijshockeytoernooi.

Allereerst komt het ijshockey uit Canada, maar is de NHL – de grootste profcompetitie – grotendeels Amerikaans. Bovendien is de wedstrijd een herhaling van de Olympische finale vier jaar geleden. Toen gaven de Amerikanen een zeker lijkende overwinning uit handen in de laatste minuten en scoorde Canada vervolgens in de verlenging de golden goal. De Amerikanen zijn dus uit op wraak.

Er speelt meer. Zo hebben de Amerikaanse president Obama en de Canadese premier Harper een kratje pils op de uitkomst van de wedstrijd gezet. Obama zal er veel aan gelegen zijn deze weddenschap te winnen, aangezien hij Harper al een krat is verschuldigd vanwege de ijshockeyfinale bij de vrouwen. Die won Canada, opnieuw in de verlenging.

Het was een makelaarsbedrijf uit de Amerikaanse staat Illinois dat de inzet tot echt epische proporties verhoogde. Hij zette – figuurlijk - de popster Justin Bieber in. “Loser keeps Bieber”, zette het bedrijf op een digitaal reclamebord. Bieber komt oorspronkelijk uit Canada maar woont in Californië en heeft zich de laatste tijd impopulair gemaakt met een aantal uitspattingen.

Het aantal Amerikanen dat zijn gedrag zat is, is zelfs zo hoog dat een petitie op de website van het Witte Huis waarin om zijn uitzetting gevraagd wordt ruim 261.000 keer is ondertekend. Het Witte Huis is hierdoor bij wet genoodzaakt officieel op de petitie te reageren.

Maar wat betreft die halve finale: geen druk dus, voor de ijshockeyers.