‘Het interessantst is de verscheidenheid’

Wie: Holger Gladys (51), architect, verhuurt twee kamers in Amsterdam-Zuid.

Kost: 60 euro per kamer.

Bezettingsgraad: 50 procent.

„Mijn vrouw en ik zijn voor ons werk veel in het buitenland. Onze twee extra kamers verhuren is financieel een mooie manier om met de economische crisis om te gaan. We hebben de kamers op boekingssites als Airbnb, Wimdu en 9flats gezet, maar zijn wel gelijk bij de gemeente gaan vragen hoe het zit met alle regels. Nu hebben we een vergunning als Bed&Breakfast. Het interessantst is de verscheidenheid aan mensen die je op bezoek krijgt. Er zijn mensen die wel twee of drie keer terugkomen. Niet alleen buitenlandse toeristen, ook gewoon uit Nederland. Toen een buurtgenoot een feest gaf, heeft hij alle Airbnb’s in onze omgeving afgehuurd voor zijn gasten, zodat ze niet ’s avonds nog naar huis hoefden te rijden. Ideaal, toch? Ook als ik zelf op vakantie ga gebruik ik Airbnb. Het idee van de sharing economy spreekt me aan. Een kamer huren is duidelijk goedkoper dan een hotel en ik vind het leuk om in een privéhuis te kijken hoe mensen wonen. In New York logeerde ik bij een kunstenares die met filmdocumentaires werkt; ik zoek graag mensen die net als ik iets in de culturele sector doen. Dan heb je al gelijk iets om over te praten.”