Google Project Tango: digitaliseer je hele wereld

Met Project Tango doet Google een niet eens zo heel futuristische  poging om de wereld in kaart te brengen in drie dimensies. Om te beginnen: scan je huiskamer. Googles kunstje: orde brengen in grote hoeveelheden digitale informatie, met hier en daar een advertentie. Daar is het bedrijf goed in. En om nog beter te worden

Met Project Tango doet Google een niet eens zo heel futuristische  poging om de wereld in kaart te brengen in drie dimensies. Om te beginnen: scan je huiskamer.

Googles kunstje: orde brengen in grote hoeveelheden digitale informatie, met hier en daar een advertentie. Daar is het bedrijf goed in. En om nog beter te worden moet er zoveel mogelijk gedigitaliseerd worden. Street View scant het wegennetwerk, Googles Library project scant bibliotheken, YouTube bewaart je zelfgemaakte video’s en Google Search brengt het web in kaart.

Wat valt er nog meer te capturen? De hele wereld, als het aan Project Tango ligt. Het is een prototype telefoon die als een 3D-scanner je hele omgeving in kaart brengt. In de huiskamer, maar ook onderweg. Het toestel verwerkt 250.000 keer per seconde gegevens van de stereocamera, een bewegingssensor en een dieptemeter.

Kinect en Wii tegelijk

Google geeft regelmatig een spraakmakend kijkje achter de schermen bij nieuwe projecten waar aan wordt gewerkt - ook als die projecten zich nog in een pril stadium bevinden, zoals de contactlens voor diabetici.  Project ‘Tango’ is redelijk tastbaar. Het is een gezamenlijke inspanning van wetenschappers gespecialiseerd in ‘computervision and robotics’ en combineert de mogelijkheden van bestaande kennis over robots en beeldherkenning in een nieuwe, draagbare verpakking. Denk aan Microsoft Kinect (3D-scanning) en de Wii controller (een apparaat dat weet waar het zich in de ruimte bevindt). Maar dan in een telefoon.

In de komende maanden willen de bedenkers prototype telefoons ter beschikking stellen van softwareontwikkelaars, om te kijken of er leuke applicaties voor de hardware bedacht kunnen worden. In de voorbeelden van het filmpje wordt Project Tango gebruikt als een potentieel hulpje voor blinden en slechtzienden, 3D-etalages in een winkel, of een gameplatform waarin je je eigen huiskamer als speelterrein kunt gebruiken.  Google kennende zou je ook al die X, Y en Z-coördinaten kunnen koppelen tot één grote virtuele wereld vol vectoren. Een Streetview voor je eigen huis, een extra houvast voor Google Glass, een tomtom voor robots en drones, dat zijn de oplossingen voor  ”het probleem” dat het Tango-team probeert op te lossen: navigatie binnenshuis. 

Epic shit

Telefoons moeten hun omgeving begrijpen, zegt een van de wetenschappers van  Google Advanced Technology and Projects team, kortweg ATAP.  Hun motto:  ”We like epic shit, the future is what we chose to make, we make what we believe in”.
En in die toekomst zijn we blijkbaar geen mensen op aarde, die wonen in een huis in een straat in een stad met een hond of een kat.  We zijn “fysieke wezens die in een 3D-wereld leven”, aldus een van de Tango-medewerkers.