Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gemeente: Benno L. blijft in Leiden

Burgemeester Henri Lenferink staat de pers te woord, eerder deze week.
Burgemeester Henri Lenferink staat de pers te woord, eerder deze week. Foto ANP / Evert Elzinga

Benno L. mag in Leiden blijven wonen. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink zojuist bekend gemaakt.

In een brief die vandaag bij direct omwonenden is bezorgd, schrijft de burgemeester:

“Ik blijf ervan overtuigd dat de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is en dat door zijn aanwezigheid de veiligheid niet in het gedrang komt. Uit Leiden wegsturen is naar mijn mening bovendien geen goed antwoord op dit maatschappelijk vraagstuk. Wij zullen met elkaar een oplossing moeten vinden om deze mensen een plek te geven in onze samenleving. Opnemen en in contact blijven is beter dan buitensluiten en isoleren.”

Een groep vrijwilligers gaat L. begeleiden om hem uit zijn isolement te halen. Als L. zich buiten Leiden wil begeven, dan wordt van tevoren met de reclassering de route besproken. Daarnaast wordt als extra bijzondere voorwaarden opgenomen dat L. in Leiden geen contact mag hebben met kinderen, zo meldt de gemeente. Schoolbesturen uit de omgeving en de voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten krijgen voorlichting en ondersteuning bij zorg voor hun leerlingen.

OM en politie treden op tegen bedreigingen

Han Moraal, landelijk hoofdadvocaat-generaal van het Openbaar Ministerie:

“Ik heb veel lof voor de burgemeester dat hij hem op mijn verzoek heeft gehuisvest. Hiermee zet hij een al langer sluimerend maatschappelijk vraagstuk op de kaart. De afgelopen week hebben zowel voor- als tegenstanders hun meningen en emoties duidelijk gemaakt over deze gevoelige kwestie. Daar is en blijft plaats voor. Ik hoef niemand, en zeker niet ouders met kinderen, uit te leggen dat deze emoties er zijn. Ik heb hier begrip voor maar ik heb geen begrip voor de bedreigingen die vanuit deze emoties tegen L. zijn geuit. De betogingen en bedreigingen van L. hebben voor onrust in de buurt gezorgd. Het Openbaar Ministerie zal samen met de politie optreden tegen concrete bedreigingen aan het adres van L.”

Het OM en de reclassering gaan in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om de terugkeer van zedendelinquenten in de samenleving te bespreken. Het is nog niet bekend wanneer dit overleg plaatsvindt.

Onrust bij flat

Sinds zaterdag bekend werd dat de veroordeelde pedoseksueel in een seniorenflat in Leiden is gehuisvest, is er veel onrust in de wijk. Eerder deze week kondigde de gemeente Leiden een samenscholingverbod af in de buurt waar L. woont. Ondertussen blijven demonstranten zich verzamelen voor de deur van de flat.

Oud-zwemleraar Benno L. werd in 2009 opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van voornamelijk gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf.