ETA doet afstand van deel wapenarsenaal

De inventaris met overgedragen wapens wordt omhooggehouden tijdens de persconferentie van vandaag.
De inventaris met overgedragen wapens wordt omhooggehouden tijdens de persconferentie van vandaag. AP / Alvaro Barrientos

De Baskische terreurgroep ETA heeft een deel van haar wapenarsenaal onklaar gemaakt. Dat meldt persbureau Reuters. Hoewel er een duidelijke inventaris is van alle wapens die nu buiten werking zijn gesteld, is onduidelijk hoeveel wapens ETA nu nog heeft.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal ETA begint ontwapening. Deel wapenarsenaal verzegeld onder toezicht van internationale waarnemers. Die roepen regering op ook stap te zetten

De internationale commissie die gaat over de ontwapening van ETA liet vandaag tijdens een persconferentie een inventaris zien van de wapens die in beslag zijn genomen. Het gaat onder meer om twee vuurwapens, driehonderd kogelpatronen, twee revolvers, twee handgranaten en zestien kilo chemicaliën die kunnen worden gebruikt als explosieven.

Overheid niet erg onder de indruk

De Spaanse regering verwelkomde de stap met voorzichtig enthousiasme. Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz zei dat hij blij was met het inleveren van de wapens, maar liet ook weten dat ETA net zo goed de locatie van de wapenopslagplaats had kunnen doorgeven. “Het enige dat de Spaanse samenleving wil is de definitieve ontbinding van ETA, onvoorwaardelijk en zonder concessies. En dat is waar we naartoe werken.”

ETA kondigde twee jaar geleden eenzijdig een staakt-het-vuren aan. Hiermee kwam er een voorlopig einde aan de al vier decennia durende onafhankelijkheidsstrijd die aan ruim achthonderd mensen het leven heeft gekost. Vorig jaar liet de terreurgroep weten onderhandelingen te willen met Franse en Spaanse overheden.