E-boek kan echt niet goedkoper verkocht worden

Rekenvoorbeeld bij de totstandkoming van de prijs van een papieren boek en een e-boek.

De prijs van Nederlandse digitale boeken is te hoog, was de afgelopen weken een veelgehoorde klacht. Daarom maar illegaal downloaden. Maar de prijs van e-boeken kan niet lager, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De meeste e-boeken zijn maar een paar euro goedkoper dan hun papieren pendant. Zo betalen klanten voor de papieren versie van Annejet van der Zijls biografie Gerard Heineken 19,95 euro en voor het e-boek 13,99 euro. Is die prijs te hoog? Uit een rondgang die NRC Handelsblad langs uitgevers, boekhandelaars en tussenpersonen maakte blijkt dat zij meestal minder aan e-boeken verdienen dan aan papieren boeken.

Een belangrijke oorzaak, zo schrijft de krant,  is het hoge btw-tarief op e-boeken: 21 procent, ten opzichte van 6 procent voor het papieren boek.

Maar levert de overstap van papier naar digitaal de uitgever dan geen grote besparing op? Het bij het e-boek uitblijven van druk- en distributiekosten blijkt voor uitgevers een besparing van ‘slechts’ 10 procent te zijn.

Dat de prijzen van Nederlandstalige e-boeken vaak zo veel hoger lijken te zijn dan die van Engelstalige, komt doordat een rechthebbende aanbieder als Amazon zo’n grote speler is. Het bedrijf biedt bepaalde titels voor weinig geld aan, en laat andere duurdere titels de kloof compenseren.