‘Benno L. welkom in onze straat’

Gistermiddag startte dominee Rikko Voorberg, zelf vader van een driejarige zoon, de Facebookgroep ‘Benno L. welkom in onze straat’. Het is géén petitie. De pagina heeft al meer dan vijfhonderd likes. Maar er werden ook negatieve reacties geplaatst op het initiatief. Het doel van de pagina is volgens de dominee om mensen te dwingen na te denken.

Waarom besloot je de pagina te openen?

„Ik was gefrustreerd over de twee kampen die er zijn ontstaan. Aan de ene kant de ongelimiteerde volkswoede, gevoed door terechte angst. Aan de andere kant de mensen die niet kunnen begrijpen dat de bewoners zo boos zijn.

„Wat zou ik doen? Zou ik hem in mijn straat toelaten? Ik ging er een paar uur over nadenken. Het riep veel innerlijke weerstand op. Ik begreep de demonstranten beter.”

Heb je de pagina uiteindelijk geliked?

„Ja, want tóch wil ik niet dat iemand als een soort monster buiten de menselijke gemeenschap wordt geplaatst, nadat hij zijn straf al heeft uitgezeten. Omdat we weten wie hij is, kunnen we ook beter op hem letten. Ook is de kans dat een pedofiel weer de fout in gaat kleiner wanneer die niet sociaal geïsoleerd raakt.”

Wat als hij ineens in de speeltuin naast jouw kind zou staan?

„Dan zou ik er dondersgoed op letten. En met mij de hele straat.”

Hoe waren de reacties? Heb je dreigementen gehad?

„Nee, dat niet. Wat ik bijzonder vind is dat mensen de moeite hebben genomen om dezelfde angst te ondergaan en na te denken over wat zij zouden doen.”