denken @nrc.nl

Wapengekletter in Noord-Korea helpt niks

verwacht Ko Ruijter uit Maarssen

Toon van der Aa denkt dat Noord-Korea gebaat is bij bevrijdend geweld (nrc.next, 19 februari). Om de noodzaak te duiden, spreekt hij over miljoenen doden. Waarop zijn die getallen gebaseerd?

Bevrijding met geweld lijkt mij moeilijk, zo niet onmogelijk, en wat zal het resultaat zijn? Ziet Toon van de Aa misschien Afghanistan en Irak als voorbeeld? Wat James Chin-Kyung Kim doet, lijkt me beter. In een Panorama-uitzending (BBC) van 3 februari was te zien dat deze Koreaans-Amerikaanse christelijke ondernemer een op westerse leest gestoelde Universiteit in Pyongyang runt. De 20 miljoen pond financiering komt van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse christelijke groeperingen.

Als we toch wapens willen laten kletteren, laten we dat dan dichter bij huis zoeken. Laten we eindelijk de Palestijnen eens bevrijden van het Israëlische juk. Over de doden die daar bijna dagelijks vallen, horen we weinig, net als over de duizenden zonder proces gevangen zittenden Palestijnen. Vreemd genoeg nog nooit een VN-rapportage daarover gezien.

Je mag de paus niet vergelijken met Che

vindt Thomas van Lier

Hoewel goedbedoeld, zegt de lofrede van Ilja Pfeijffer over paus Franciscus (in deel 1 van het ‘Pausjournaal’, nrc.next, 17 februari) meer over de voorkeuren van de auteur dan over de populaire Argentijn. De titel ‘Che Guevara in een witte jurk’ is veelzeggend.

Franciscus verzet zich tegen de tijdgeest, waarin individualisme en eigenbelang de boventoon voeren. Als een hedendaagse vertegenwoordiger van Jezus ontfermt hij zich over de mensen die buiten de boot vallen, zoals de vluchtelingen op Lampedusa.

Maar door Franciscus te vergelijken met de revolutionair Che Guevara slaat Pfeiffer de plank helemaal mis. Hij vergeet dat de Cubaanse guerrillaleider verantwoordelijk was voor gruwelijke openbare executies, waarmee hij zijn tegenstanders uitschakelde. Niet bepaald iemand zoals paus Franciscus, die maar niet begrijpt waarom mensen elkaar zo naar het leven staan, zoals in Syrië.

Als je Franciscus dan toch moet typeren, noem hem dan een christelijke humanist, die pleit voor menselijkheid en verdraagzaamheid. Ik hoop dat Pfeiffer als Vaticaan-watcher de volgende keer zijn rode bril afzet. Anders ben ik bang dat hij van de paus zijn eigen personage maakt.