De mooiste én gevaarlijkste sport die er is

Geen sport met zo veel vrijheid als freeriden, de pistes verlaten in de bergen // Maar gevaarlijk is het ook: lawines, kliffen, verdwalen // WePowder geeft een veiligheidscursus, speciaal voor freeriders

Illustratie Thinkstock

Vertel op een feestje dat je regelmatig de pistes verlaat, en er is altijd wel een tante die begint over prins Friso of Michael Schümacher. Ben je gek geworden? Je kunt er verdwalen, tegen een boom slaan, onderaan een rotswand eindigen. Of het ergste: in een lawine komen. De Witte Dood. Die kunnen al vlak naast de piste toeslaan! Wil je daar lekker gaan wintersporten?

Niets liever. Wie ooit op snelheid z’n ski’s of board in zo’n maagdelijk veld versgevallen sneeuw heeft laten glijden, weet: het is bijna beter dan een orgasme. Een veld poeder waar jij de eerste sporen in mag trekken. Je drijft erop als een surfer, kniediep geruisloos zwevend en draaiend. Een groter gevoel van vrijheid is moeilijk voor te stellen. Freeriders, de skiërs en snowboarders die de pistes achter zich laten, zijn eraan verslaafd, altijd op zoek naar poeder.

Die groep wordt groter. Voorheen was veel techniek en snelheid nodig om niet weg te zakken en stil te vallen in de diepe sneeuw, nu is het door de bredere carve-skis en de sowieso brede snowboards in bereik van minder technische en ervaren skiërs.

Lawines veroorzaak je zelf

Maar die bange tante heeft natuurlijk een punt. Zonder de juiste kennis en voorbereiding kan freeriden een van de gevaarlijkste sporten ter wereld zijn. Nu komen alleen in de Alpen al jaarlijks 90 tot 110 mensen om in lawines. In negentig procent van de gevallen door de skiërs of snowboarders zelf veroorzaakt. Dit seizoen is niet anders: zo’n 47 doden is rond het gemiddelde voor deze tijd van het seizoen, zo rond de tijd dat de grote massa deze weken richting de bergen gaat, met het enthousiasme dat de Winterspelen oproept er nog bij.

Off-piste-community WePowder.nl is gek op poedersneeuw, maar liefst zonder de slachtoffers. Ze schrijven sinds 2008 een site vol berichten over verse sneeuw, tips voor materiaal en wisselen ervaringen uit. Omdat de sport zo hard groeit, schrijven oprichters van WePowder Arjen de Graaf en Maurice Mommen, is het tijd meer aandacht aan de veiligheid te besteden. Ze maakten een veiligheidscursus voor freeriders in twee modules, de ‘WePowder Safety Academy’, met online testen en mooi geïllustreerde boeken. Het is een diepgravende les in respect voor sneeuw en de bergen.

Logischerwijs is er veel ruimte voor lawines in de cursus. Ze boezemen terecht angst in. Lawines zijn als witte haaien. Grote bek, vlijmscherpe tanden, onvoorspelbaar en dodelijk. Je komt ze niet vaak tegen, maar je kunt ze opzoeken en tarten. En ze zijn er in alle soorten en maten: droge lawines, natte, stuif en stroom, hoog op de helling en ver in het dal.

Het geruststellende, stellen de schrijvers, is dat catastrofale lawines die bulderend hele dorpen verslinden bijna nooit voorkomen. Ze bestaan wel: in 1999 werd het Oostenrijkse dorp Galtür onder 170.000 kilo sneeuw bedolven, met 31 doden als gevolg. Maar de omstandigheden voor zulke lawines zijn tegenwoordig enigszins te voorspellen en meestal zijn alle pistes en liften dan al lang gesloten.

De gevaarlijkste soort is niet zo’n Hollywood-lawine, maar eentje die meestal niet breder dan een meter of 70 is en 200 meter lang: de ‘droge plaatlawine’, ook wel de ‘wintersportlawine’, omdat die bijna alle lawinedoden voor zijn rekening neemt. Plaatlawines ontstaan op wat steilere hellingen, als een verse sneeuwlaag valt op een oudere laag. De nieuwe sneeuw hecht niet aan de ondergrond als er een krachtige wind staat en de temperatuur en luchtvochtigheid schommelen. Het komt dan als een losse plaat bovenop de oude lagen. Er hoeft alleen maar iemand overheen te skiën om ’m te laten schuiven.

Haaienbek = gevaar

Er zijn er meer. Zoals de ‘natte sneeuwlawines’, die ontstaan als het regent en/of warm is. Het voordeel daarvan is dat ze lekker duidelijk zijn: als het regent of warmer wordt, wegwezen.

De ‘losse sneeuwlawine’ zullen de meeste freeriders niet zo vaak tegenkomen, die beginnen meestal bovenaan heel steile hellingen, boven de 40 graden, waar alleen de heel goeie komen. Zo’n losse lawine lijkt op sluff, zoals ze de sneeuw noemen die opspat als je zelf door de poeder skiet, en is niet erg gevaarlijk. Maar je kan er gemakkelijk door uit balans raken en dat wil je niet, als je net langs een afgrond raast.

Opstaan met lawinebericht

Er is meer lesstof dan de hoofdstukken over lawines. Wat te doen als je onderkoeld raakt, of als je compleet verdwaald bent in de witte wereld. Nuttig zijn de hoofdstukken over het lezen van hoogtekaarten, waarmee je een inschatting kan maken van de risico’s. Maar niet zonder een lawinepieper (met drie antennes), een sonde, een schep én de laatste lawineberichten. Denk aan prins Friso, die bij lawinegevaar 4 een gevaarlijke helling betrad. Het boek: „Een beursanalist checkt de koersen, een voetballiefhebber de uitslagen, een freerider begint de dag met het lokale lawinebericht.”

Een opmerkelijk risico, beschreven in het boek: als er vrouwen in de groep mee zijn, leidt dat tot meer lawineslachtoffers. De mannen in de groep gaan zich namelijk stoerder gedragen, „met alle consequenties van dien”. De schrijvers bepleiten niet alle vrouwen thuis te laten, maar het is goed om te weten hoe groepsdynamiek kan werken. Zeker in een levensgevaarlijke omgeving.

Wel of niet geprepareerd

Het klinkt steeds minder leuk, als je alle gevaren zo op een rij ziet. En nee, freeriden is nooit zonder risico’s. Je sport op vaak hoge snelheid in onvoorspelbare natuur. Wie volledige veiligheid zoekt, moet op de pistes blijven. En zelfs daar kan er van alles gebeuren – Schümacher viel simpelweg verkeerd, vlakbij de pistes. Pistes zijn gemarkeerd, gecontroleerd en bijna altijd geprepareerd, waar vrijwel geen risico is op lawines. Skiroutes zijn een tussenvorm: afdalingen die gemarkeerd en deels gecontroleerd worden door de pistedienst, maar niet geprepareerd. Daar is het laagdrempelig kennismaken met skiën of boarden in niet geprepareerde sneeuw, want ook daar kun je ervan uitgaan dat het veilig is.

Maar wie die maagdelijke poedervelden uitprobeert, een helm opdoet en de cursus heeft gedaan, die zie je niet snel meer terug op de pistes.