De grootste kinderboekschrijfster van Friesland

Zien Film

Nynke

Ned. 2, 23.25-01.15u

De filmbiografie van Sjoukje Bokma de Boer, van regisseur Pieter Verhoeff, kreeg in 2001 Gouden Kalveren voor beste speelfilm en voor hoofdrolspeelster Monic Hendrickx. Zij speelt de Friese domineesdochter die onder het pseudoniem Nynke van Hichtum kinderboeken als Afke’s tiental (1903) schreef.

Nynke begint met de ontmoeting tussen de 25-jarige Sjoukje en rechtenstudent Pieter Jelles Troelstra (Jeroen Willems), de latere voorman van de sociaal-democratische arbeiderspartij (SDAP). De twee delen een passie voor literatuur en de Friese cultuur. Ze trouwen, krijgen kinderen en zijn een tijdje gelukkig. Maar als Troelstra in de ban van het socialisme raakt, verandert alles. Hij verliest zijn interesse in zijn vrouw en dwingt haar zich tot moederschap en huishoudelijke taken te beperken, waardoor hij haar ontplooiing als schrijfster fnuikt. Sjoukje treft haar man na haar terugkeer uit een kuuroord aan in de armen van de huishoudster.

De grotendeels Fries gesproken film biedt een minutieus gereconstrueerd tijdsbeeld. Jammer dat regisseur Pieter Verhoeff het allemaal in een al te pastoraal tempo wat braafjes de revue laat passeren en dat hij Van Hichtum een iets te uitleggerige voice-over gaf.