China: Obama moet onverwacht bezoek dalai lama snel afzeggen

De dalai lama bezoekt Obama al voor de derde keer. China verzoekt de president de afspraak af te zeggen.

China heeft president Obama opgeroepen vandaag de geplande ontvangst op het Witte Huis van de dalai lama, de religieuze leider van de Tibetanen, af te zeggen. De voor China onverwachte ontmoeting zal volgens een Chinese zegsvrouw „de Amerikaans-Chinese relaties ernstig schaden”. Het feit dat de bijeenkomst gesloten is voor de media en niet in het Oval Office, waar de president normaal belangrijke gasten ontvangt, vermag China’s woede niet te temperen. Of het met concrete maatregelen zal reageren is nog onbekend.

De Tibetaanse geestelijke is op een lezingentoer in de VS en ontmoet Obama al voor de derde keer. Dat feit verergert de Chinese boosheid. Volgens China bemoeien de VS zich hiermee met Chinese binnenlandse gelegenheden. Obama zou de dalai lama („een wolf in schaapskleren”, zegt China) een platform bieden om zijn ideeën over afscheiding van Tibet van China te propageren.

De ontmoeting vindt plaats op een moment dat de spanningen tussen beide landen oplopen over assertief Chinees gedrag in de Oost- en vooral de Zuid-Chinese Zee. Een hoge Amerikaanse marine-inlichtingenofficier zei deze week dat China een „korte, scherpe oorlog” tegen Japan voorbereidt om de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden te veroveren en stapsgewijs de Chinese aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee terug te dringen.

China investeert veel in zijn marine om de invloed van de VS in de Stille Oceaan terug te dringen. Niet alleen is de modernisering van de vloot met een nieuw vliegdekschip in volle gang, ook de marinehavens worden uitgebreid, waaronder in Hongkong. Deze week is het plan van het Chinese Volksbevrijdingsleger goedgekeurd om in de Hongkongse Victoria Harbour een marinehaven aan te leggen. Tienduizenden Hongkongers hebben al tegen dit plan geprotesteerd.