China furieus over ontmoeting Obama en dalai lama

De Dalai Lama na een eerdere ontmoeting met Obama in 2010. Ook toen reageerden de autoriteiten in Peking boos.
De Dalai Lama na een eerdere ontmoeting met Obama in 2010. Ook toen reageerden de autoriteiten in Peking boos. Foto / EPA Michael Reynolds

China dringt er bij de Verenigde Staten op aan om een nieuwe ontmoeting tussen president Obama en de dalai lama van de agenda te halen. Een ontmoeting kan de banden tussen de twee landen ‘ernstig beschadigen’, aldus China.

De Amerikaanse president en de Tibetaanse monnik ontmoeten elkaar vandaag - voor de derde keer - op het Witte Huis. Bij eerdere ontmoetingen reageerde China ook al furieus. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten was in 2011.

De officiële argumenten zijn bekend, schreef onze correspondent in China toen:

“Chinese gevoelens zijn gekwetst, de VS steunen anti-Chinese separatisten en bemoeien zich met binnenlandse aangelegenheden. Op hoge toon wordt geëist dat de VS maatregelen nemen om deze “schaamtevolle daad” ongedaan te maken. Welke stappen de VS zouden moeten nemen, bleef onvermeld.”

En onze correspondent nu:

Twitter avatar oscargarschagen oscar garschagen Daar gaan we weer. China totaal pissed off door Obama’s ontmoeting met de dalai lama.

President Obama betwist net als zijn voorgangers niet dat Tibet een provincie is van China, maar hij pleit ervoor dat China de mensen- en religieuze rechten van de Tibetanen respecteert. Ook steunt hij het streven van de dalai lama naar meer autonomie.

China noemt de dalai lama een ‘wolf in schaapskleren’ die met geweld een onafhankelijk Tibet probeert te creëren. De geestelijk leider week in 1959 naar India uit, nadat Mao’s volksbevrijdingsleger na de Tweede Wereldoorlog Tibet had ingenomen.

Na de laatste ontmoeting tussen Obama en de dalai lama reageerden de autoriteiten in Peking boos en fel afwijzend. De Amerikaanse zaakgelastigde Robert Wang werd meteen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking ter verantwoording geroepen en de Chinese ambassadeur Zhang Yesui protesteerde in Washington. Tot grote repercussies leidde het echter niet.