Boskalis en Mammoet gaan gezonken Baltic Ace bergen

Het gezonken autoschip Baltic Ace wordt geborgen door een Nederlands consortium van baggeraar Boskalis en bergingsbedrijf Mammoet. Rijkswaterstaat heeft de voorgenomen gunning bevestigd. Drie andere kandidaten voor de opdracht, die enkele tientallen miljoenen euro’s waard is, kunnen nog tot half maart bezwaar maken, waarna de definitieve opdracht volgt.

De Baltic Ace, met 1.400 fabrieksnieuwe Mitsubishi’s op weg van Zeebrugge naar Kotka in Finland, zonk na een aanvaring met containerschip Corvus J op 5 december 2012 in ondiep water op een druk punt in de Noordzee. Elf zeelieden kwamen om. Het wrak vormt een gevaar voor de scheepvaart van en naar Rotterdam.

De eigenaar heeft afstand gedaan van het wrak, dat buiten de Nederlandse territoriale wateren ligt, maar wel in het deel van de Noordzee waar Nederland verantwoordelijk is voor veilige navigatie. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) besloot daarom vorig jaar het wrak in zijn geheel te laten bergen op kosten van de Staat. De operatie zal naar verwachting tot 2015 duren.

Hoe het consortium van Boskalis en Mammoet het wrak wil bergen wordt pas later bekend gemaakt, evenals de precieze kosten. De juridische strijd over aansprakelijkheid en schadevergoeding rond het zinken van de Baltic Ace lijkt nog steeds niet beslist. De Staat der Nederlanden probeert bij de eigenaren van de Baltic Ace en het containerschip Corvus J zoveel mogelijk van de kosten van de berging te claimen.