Boeken, bubbels en bureaucratie

Vorige week stond de zaak nog op de cover als een van de beste boekhandels van Amsterdam. Regels dwingen nu tot sluiting.

Books & Bubbles mag op besloten evenementen geen alcohol meer schenken en gaat sluiten.
Books & Bubbles mag op besloten evenementen geen alcohol meer schenken en gaat sluiten. Foto Olivier Middendorp

Is er eens een succesvolle Amsterdamse boekhandel, gooit de gemeente roet in het eten. Steffy Roos du Maine (27), eigenares van Books & Bubbles in de Jan Pieter Heijestraat, kreeg vrijdag een telefoontje van een ambtenaar. Mag niet wat jij doet, was de strekking.

Wat Du Maine doet: overdag verkoopt zij boeken, koffie en thee. ’s Avonds verhuurt zij haar ruimte voor kleinschalige evenementen, zoals boekpresentaties en champagneproeverijen; van boekverkoop alleen kan zij de maandelijkse huur à 1.800 euro niet betalen. De boekhandel nieuwe stijl – let Polare even op? Vorige week stond Books & Bubbles in deze krant nog prominent op de lijst van beste Amsterdamse boekhandels.

Probleem: tijdens de verhuur nemen gasten soms alcohol mee, terwijl de winkel geen horecavergunning heeft. Drie slijters klaagden in januari bij de Slijtersunie over oneerlijke concurrentie. De Unie klopte aan bij stadsdeel West, die verplicht is dit soort klachten te controleren. En inderdaad, er was soms alcohol bij evenementen, en ja, het ontbrak aan een vergunning. Maar toen Du Maine haar concept in 2012 aan stadsdeel West voorlegde, was die nog enthousiast.

Dinsdag kondigde Du Maine aan haar winkel te gaan sluiten. Voor een horecavergunning is een kostbare verbouwing vereist. Een gevecht tegen de gemeente ziet zij eindigen in kafkaëske toestanden, zoals Patisserie Kuyt die pas na acht jaar getouwtrek deze week toestemming kreeg voor de bouw van een inpandige deur.

Na de bekendmaking brak een kleine mediastorm los. Was de gemeente soms mesjogge? Waarom die beperkte mogelijkheden tot creatief ondernemen in de stad? Ook de politiek pikte het op; gisteren stelden D66 en VVD vragen aan de burgemeester.

Stadsdeel West lijkt geschrokken van alle commotie. Omdat de ‘mengformule’ van winkels relatief nieuw is bestaat er verwarring over wat wel en niet mag. De winkel en de gemeente zijn nu in gesprek over een mogelijke oplossing. Als daar niks uitkomt sluit Du Maine haar zaak. Ze heeft geen zin om te controleren of haar gasten wel Jip en Janneke-champagne drinken.