‘Bij deze prijs past wel een beetje privacy’

Wie: Aukje Dekker (30), kunstenaar, verhuurt haar appartement op het Singel.

Kost: 145 euro per nacht.

Bezettingsgraad: 3 dagen per maand.

„Toen ik ermee begon in 2010, sliep ik zelf op een matrasje aan de voorkant van het huis. De gasten huurden dan het achterhuis. Er komen vaak groepjes jonge mensen omdat ik plaats heb voor vijf personen. Dan zat ik tot diep in de nacht drinkspelletjes mee te spelen. Sinds mijn vriend en ik een kind hebben, zorgen we dat we zelf ergens gaan logeren; ik voelde me toch een beetje opgelaten, als ik samen met de gasten in de keuken stond. En ik vraag best een stevige prijs, daar past ook wel een beetje privacy bij. Ik krijg ongeveer zes aanvragen per maand, maar accepteer er meestal maar één van. Ik kijk dan of ze al eerdere reviews hebben gekregen van andere mensen en of ze een foto hebben. Oud en nieuw of Koninginnedag zijn heel populair, dan kan ik gerust 220 euro per nacht vragen. De laatste oud en nieuw hebben we in een paar dagen 1.500 euro verdiend, daar hebben we toen onder andere gelijk een oppas van onze zoon van betaald – konden we zelf ouderwets los. Ik zie het als een klein minibaantje, gebruik de opbrengsten om huur, gas en elektriciteit mee te betalen.”