Badr Hari krijgt anderhalf jaar cel - schuldig aan mishandeling

De rechter acht het bewezen dat Hari medeplichtig is aan zware mishandeling tijdens Sensation White en schuldig is aan mishandeling in club Air in Amsterdam. Dat meldt onze binnenlandredacteur Elsje Jorritsma via Twitter.

Badr Hari verlaat de rechtbank in Amsterdam tijdens een zitting vorige maand.
Badr Hari verlaat de rechtbank in Amsterdam tijdens een zitting vorige maand. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Badr Hari is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechter acht het bewezen dat Hari medeplichtig is aan de zware mishandeling van Koen Everink tijdens Sensation White en schuldig is aan andere geweldsdelicten. Dat meldt onze binnenlandredacteur Elsje Jorritsma via Twitter.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma #Hari moet ook 20.000 aan Everink betalen
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Rechter betreurt het dat hij tijdens proces niet meer met #Hari heeft kunnen praten, omdat Hari ervoor koos grotendeels te zwijgen

Tegen de kickbokser was vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Omdat Hari al zo’n acht maanden in voorarrest heeft doorgebracht, zal hij nog vier maanden de cel in moeten.

OM wil hoger beroep

Dat hoeft overigens niet direct, want pas als hij onherroepelijk wordt veroordeeld moet hij terug de cel in. Hari mag het hoger beroep in zijn zaak in vrijheid afwachten, meldt persbureau Novum. De schorsing van het voorarrest blijft van kracht.

Het Openbaar Ministerie kondigde direct na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan, waardoor de straf nog kan veranderen. Of Hari zelf in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

Acht vergrijpen

De 29-jarige Hari stond terecht voor acht mishandelingen in het Amsterdamse uitgaanscircuit en een verkeersdelict. De meest spraakmakende aanklacht was de mishandeling van zakenman Everink in juli 2012 in de Amsterdam Arena. Hari en medeverdachte Ferhat Y. zouden de ondernemer tijdens Sensation White meerdere keren geschopt en geslagen hebben. Volgens het OM was sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink mishandelden. Everink raakte zwaargewond en eist een schadevergoeding van 63.000 euro.

Hari werd ook beschuldigd van mishandelingen in club Air en Cooldown Café, het gebruik van geweld in club Blinq, het geven van een kopstoot in Jimmy Woo en het mishandelen van zijn ex-vriendin. Voor de laatste twee aantijgingen was te weinig bewijs, vond de rechter. De mishandeling in Cooldown Café had Hari al bekend.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Kopstoot door #Hari in Jimmy Woo niet bewezen, vrijspraak in tweede zaak. Door naar zaak Club Air

Geen bewijs medeplichtigheid Ferhat Y.

Y. werd vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. De 36-jarige Ferhat Y., die alleen werd verdacht van de mishandeling van Everink, had justitie twintig maanden cel geëist. De Eindhovenaar was al eens eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en zat tijdens de mishandeling van Everink nog in zijn proeftijd.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma De aanleidingen voor de bewezen feiten waren futiel. Rechter raadt Hari een richtlijn aan: ,Een adelaar vangt geen vliegen’.

Advocaten hadden vrijspraak geëist

Hari’s advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf beargumenteerden tijdens de rechtszaak dat het bewijs in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd is en vroegen voor bijna alle feiten vrijspraak. Maar ondanks de geconstateerde onzorgvuldigheden in het onderzoek, waardoor het bewijs uit technisch onderzoek niet gebruikt kan worden, verklaarde de rechter het OM ontvankelijk in de zaak van Koen Everink.

Volgens zijn advocaten is Hari door alle media-aandacht ook al voldoende gestraft. Maar de rechter vindt dat er geen sprake is van een trial by media.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Media-aandacht kan matigend werken op straf, maar hier niet: die aandacht was niet alleen negatief en deels door #Hari zelf opgezocht
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma #Hari verlaat zonder verklaring de rechtbank, achtervolgd door onder meer PowNews