Badr Hari hoort vandaag vonnis

Badr Hari verlaat eind januari de rechtbank in Amsterdam na de slotdag van de rechtszaak tegen de kickbokskampioen.
Badr Hari verlaat eind januari de rechtbank in Amsterdam na de slotdag van de rechtszaak tegen de kickbokskampioen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Badr Hari hoort vandaag van de rechtbank in Amsterdam of hij de cel in moet voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Het Openbaar Ministerie eiste in januari vier jaar gevangenisstraf tegen de kickbokser, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De 29-jarige Hari staat terecht in negen zaken: acht mishandelingen en een verkeersdelict. De meest spraakmakende aanklacht is de mishandeling van zakenman Koen Everink in juli 2012 in de Amsterdam Arena. Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben de zakenman tijdens Sensation White volgens het OM meerdere keren geschopt en geslagen.

Op de tenlastelegging voor deze mishandeling staat poging tot doodslag, maar daarvoor eiste justitie eind vorige maand toch vrijspraak. Wel was volgens het OM sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink mishandelden. Het OM beschuldigt Hari daarom wel van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Everink raakte zwaargewond en eist een schadevergoeding van 63 duizend euro.

‘Een sterk terroriserend karakter’

Justitie vindt, zo beschrijft persbureau Novum, dat Hari de afgelopen jaren in het Amsterdamse uitgaansleven een “sterk terroriserend” karakter heeft gehad. Hij zoekt zelf de confrontatie op, heeft een kort lontje en lijkt zich onaantastbaar te wanen, betoogde de officier van justitie in haar requisitoir.

Het OM acht ook zware mishandeling in de club Jimmy Woo in mei 2012 bewezen, evenals die van de mede-eigenaar van Club Air in juli 2011. Hari heeft eerder bekend in 2011 een kopstoot te hebben gegeven aan iemand in de Cooldown Café. Ook voor de meeste andere zaken op de tenlastelegging is volgens het OM voldoende bewijs.

‘U ziet mij nooit meer in een nieuwe zaak’

Hari, die ruim zes maanden in voorarrest zat, erkende op de laatste dag van het proces dat zijn kracht ook zijn zwakte is geweest en vroeg om een laatste kans:

“U ziet me echt nooit meer terug in een nieuwe zaak. Ik heb mijn les geleerd.”

Hari’s advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf stelden volgens Novum in hun pleidooi dat het bewijs in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd en weerlegbaar is. Ze vroegen voor bijna alle feiten vrijspraak. Volgens de advocaten is Hari door alle media-aandacht al voldoende gestraft. Als de rechtbank dan toch wil straffen, zouden het volgens Ficq geen celstraf, maar een voorwaardelijke straf, een horecaverbod en eventueel een boete moeten worden. Hari heeft al ruim zes maanden in voorarrest doorgebracht.

De 36-jarige Ferhat Y. wordt alleen verdacht van de mishandeling van Everink. Hij krijgt daar als het aan justitie ligt twintig maanden cel voor. De Eindhovenaar is al eens eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en zat tijdens de mishandeling van Everink nog in zijn proeftijd. Ook tegen hem wordt vandaag uitspraak gedaan. Hij ontkent betrokkenheid en zijn advocaat heeft eveneens voor niet-ontvankelijkeid van het OM en vrijspraak gepleit.