Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

EU stelt sancties in tegen Oekraïne - Witte Huis ‘verbolgen’ over geweld

Activisten verstoppen zich achter een barricade in de buurt van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Activisten verstoppen zich achter een barricade in de buurt van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto AP / Efrem Lukatsky

De Europese Unie gaat sancties instellen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne. Dat maakte de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken vanavond bekend op Twitter. Omdat onduidelijk is wie er allemaal achter de geweldsuitbarsting zitten, is nog onduidelijk voor wie de sancties precies gaan gelden.

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt EU decides as a matter of urgency on asset freeze and visa ban on those responsible for violence and excessive force in Kiev.
Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Scope of implementation of EU measures will be taken forward in light of developments in Ukraine.

Om wat voor maatregelen het gaat, staat omschreven in het zojuist gepubliceerde persbericht van de Raad van de Europese Unie:

In light of the deteriorating situation, the EU has decided as a matter of urgency to introduce targeted sanctions including asset freeze and visa ban against those responsible for human rights violations, violence and use of excessive force. Member States agreed to suspend export licences on equipment which might be used for internal repression and reassess export licences for equipment covered by Common Position 2008/944/CFSP.

De persoonlijke sancties worden waarschijnlijk opgelegd aan hoge Oekraïense functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het politiegeweld van de afgelopen dagen. De kans is klein dat Janoekovitsj zelf op de sanctielijst komt. Minister Frans Timmermans (PvdA) kreeg vanmorgen steun in de Tweede Kamer voor zijn lijn dat sancties niet diegenen moeten treffen met wie de EU overleg voert. Timmermans wil “voldoende kanalen voor politieke dialoog openhouden”.

Zeventig doden

Het dodental door de onlusten in Oekraïne is inmiddels opgelopen tot 70, meldt persbureau AP op gezag van een arts van het kamp van de demonstranten. Het Witte Huis liet eerder weten verbolgen te zijn door beelden uit Oekraïne van de politie die met scherp op betogers schiet.

De Amerikanen roepen de Oekraïense president Janoekovitsj in de verklaring op de veiligheidstroepen uit het centrum van hoofdstad Kiev terug te trekken. Betogers moeten afzien van verder geweld en het Oekraïense leger, dat tot nu toe neutraal wist te blijven, moet volharden in zijn onpartijdigheid. Het is volgens de Verenigde Staten nog steeds mogelijk het conflict met politieke middelen op te lossen.

Spoedoverleg in Brussel

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie kwamen vanmiddag in Brussel bijeen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Van tevoren werd al verwacht dat ze het daar zouden hebben over gerichte sancties, zoals het bevriezen van tegoeden en reisverboden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liet voorafgaand aan het spoedoverleg weten dat hij dacht dat de EU het snel eens zou worden over de sancties. Het belangrijkste was volgens hem dat de EU druk blijft uitoefenen op de Oekraïense autoriteiten, meldde persbureau Novum.

“Vanuit de EU moeten we er alles aan doen om te trachten de explosie van geweld tegen te gaan en de partijen weer aan tafel te krijgen.”

Driestappenplan

Opvallend afwezig in Brussel waren de Duitse, Franse en Poolse ambtgenoten van Timmermans. Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius en Radoslaw Sikorski waren afgereisd naar Kiev en lieten eerder vandaag weten daar tot morgen te blijven.

Een bron bij de Franse diplomatieke dienst liet aan persbureau AFP weten dat de drie een aantal ideeën hebben om een einde te maken aan het geweld. Ze willen ‘echte onderhandelingen’, een grondwetswijziging die het land democratischer moet maken en nieuwe verkiezingen. Die punten staan ook in het persbericht van de Raad van Ministers.

The European Union continues to believe that any lasting solution to the political crisis must include constitutional reform, the formation of a new inclusive government and the creation of the conditions for democratic elections.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne hier op ons liveblog.