Wiebes is niet van plan om de accijnsverhoging terug te draaien

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is niet van plan om de accijnsverhoging op brandstof en alcohol terug te draaien. Dat zei hij bij het in ontvangst nemen van een rapport van het CDA over de mogelijke gevolgen van de verhoging.

Hiermee volgt Wiebes minister Kamp (Economische Zaken), die vorige week ook aangaf dat er voorlopig niks verandert aan de accijnsverhoging. Wiebes zei bij het in ontvangst nemen van het CDA-rapport:

“Ik heb een zwak voor ondernemers, want ik lag zelf ooit ook wakker van de omzet. Maar nu is het mijn beroep om op basis van objectieve feiten besluiten te nemen.”

Volgens de staatssecretaris zijn er pas in mei cijfers beschikbaar die een betrouwbaar beeld geven van de gevolgen van de accijnsverhoging. Wiebes zei de zorgen over de maatregel te begrijpen:

“Ik sta niet bekend als liefhebber van hogere belastingen, maar we moeten nu eenmaal de schatkist op orde zien te krijgen. Daarvoor hebben we al voor tientallen miljarden aan vervelende maatregelen moeten nemen, en dit is er een van. Maar als blijkt dat het inderdaad geld kost, gaan we kijken wat er gedaan moet worden.”

Zeshonderd meldingen over accijnsverhoging

In het rapport heeft het CDA zo’n zeshonderd meldingen gebundeld van onder meer ondernemers uit de grensstreek. Zij zeggen gemiddeld tussen de 30 en 35 procent minder omzet te hebben sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Mensen gaan vaker tanken of alcohol kopen in Duitsland of België, omdat daar de prijzen lager zijn, schrijft persbureau Novum.

CDA-leider Sybrand Buma, die het rapport in de Tweede Kamer aan Wiebes overhandigde, stelde dat de effecten van de verhoging veel ernstiger zijn dan verwacht. Volgens Buma verdwijnen er banen en dreigt de schatkist niet meer, maar juist minder geld binnen te krijgen als gevolg van de lagere omzet. “Draai het terug, nu het nog kan”, was zijn oproep aan Wiebes.

Bij de Tweede Kamer demonstreerden donderdag enkele tientallen pomphouders. Ook SP-leider Emile Roemer kwam hun een hart onder de riem steken.