Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Werkloosheid licht gestegen, consumentenvertrouwen neemt toe

De werkloosheid in Nederland is in januari hoger uitgevallen.
De werkloosheid in Nederland is in januari hoger uitgevallen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

In januari is het aantal werklozen met tienduizend gestegen naar 678.000. De werkloosheid komt zo uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking, tegen 8,5 procent een maand eerder. Tegelijkertijd is het consumentenvertrouwen toegenomen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

In januari kwam het aantal verstrekte ww-uitkeringen uit op 460.000, wat een stijging van 23.000 is ten opzichte van december 2013. De stijging is lager dan een maand eerder. Toen nam het aantal ww-uitkeringen toe met 8,5 procent, waar dat nu 5,2 procent is.

Volgens het CBS is de werkloosheid gemeten over drie maanden gelijk gebleven. Een verklaring ligt in het feit dat meer mensen het hebben opgegeven om naar een baan te zoeken, waardoor zij niet meer tot de beroepsbevolking worden gerekend. Hierdoor werd het baanverlies over die periode gecompenseerd.

Tegelijk kwamen ook de laatste cijfers over het consumentenvertrouwen naar buiten. Die is met twee punten toegenomen, tot -10. Volgens het CBS is dat een sterke verbetering. Het producentenvertrouwen is toegenomen van 0,1 naar 0,7.