Weer 47 doden Nigeria na aanval Boko Haram : ‘regering verliest’

Gouverneur van de staat Borno zegt de rebellen beter bewapend en gemotiveerd zijn dan het regeringleger.

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft gisteren met bruut geweld de noordoostelijk stad Bama aangevallen. Strijders openden het vuur op een school, doodden zeker 47 mensen, en plunderden het paleis van de sultan van Sokoto, nazaat van de vroegere leider van een middeleeuws kalifaat in Noord-Nigeria. Dat hebben ooggetuigen en lokale functionarissen gezegd.

Het was niet de eerste dodelijke aanval van Boko Haram deze week. Zondag vermoordden strijders van de terreurgroep 106 mensen in het dorp Igze. Dat was een van de dodelijkste aanvallen sinds het begin van de opstand van Boko Haram, vier en een half jaar gelden. Sindsdien zijn duizenden mensen om het leven gekomen.

Na de aanval van zondag zei de gouverneur van de staat Borno dat de regering de strijd tegen Boko Haram aan het verliezen is, aangezien de rebellen beter bewapend en gemotiveerd zijn dan het regeringleger. „Gezien de huidige stand van zaken is het absoluut onmogelijk voor ons om Boko Haram te verslaan”, zei gouverneur Kashim Shettima. Hij wijt de crisis aan „ons falende leiderschap” en niet aan de militairen.

Al langer is er kritiek op de manier waarop president Goodluck Jonathan de opstand probeert te bestrijden. Hij riep in mei vorig jaar de noodtoestand uit in het noordoosten en stuurde extra troepen. Maar het offensief, waarbij ook de luchtmacht betrokken is, heeft tot dusver gefaald. In januari ontsloeg hij de hele legertop wegens het gebrek aan succes.

De militanten strijden voor een islamitische staat in het noordoosten. Vanuit een afgelegen gebied aan de grens met Kameroen voeren ze aanvallen uit op burgers, die ze beschuldigen van samenwerking met de autoriteiten. Ook hebben ze tientallen meisjes ontvoerd, een nieuwe tactiek die doet denken aan het Oegandese Verzetsleger van de Heer. Kameroen heeft zijn grens bewaakt om te voorkomen dat Boko Haram daar voet aan de grond krijgt. (Reuters)