Viergever bezorgt AZ zege in Tsjechië

Nemanja Gudelj van AZ Alkmaar tegen Serhiy Rybalka van Slovan Liberec in Liberec, Tsjechië.
Nemanja Gudelj van AZ Alkmaar tegen Serhiy Rybalka van Slovan Liberec in Liberec, Tsjechië. Foto EPA / Matej Divizna

AZ is uitstekend begonnen aan de knock-outfase van de Europa League. De nummer zeven van de Eredivisie won in Tsjechië met 1-0 van Slovan Liberec. Vlak voor tijd maakte Nick Viergever het winnende doelpunt, waardoor AZ volgende week thuis aan een gelijkspel genoeg heeft om de laatste zestien te bereiken.

Het doelpunt van de aanvoerder was een van de weinige hoogtepunten in een wedstrijd met amper kansen. Een fout van Premysl Kovar voorkwam echter dat het een bloedeloze 0-0 werd. De doelman kwam slecht uit bij een vrije trap van Nemanja Gudelj waarna Viergever in de rebound eenvoudig kon scoren.

Goede uitgangspositie

Liberec slaagde er in het eigen stadion U Nisy geen moment in om de tegenstander de wil op te leggen. De nummer zes van de Tsjechische competitie claimde tevergeefs een penalty bij een handsbal van Jan Wuytens en stelde via spits Yevhen Budnik doelman Esteban op de proef. AZ werd voor het winnende doelpunt alleen gevaarlijk met schoten van afstand.

Mocht AZ de achtste finales halen, dan is het daarin gekoppeld aan Racing Genk of Anzji Machatsjkala. De ploeg van trainer Mario Been creëerde zich vandaag een goede uitgangspositie door in Rusland met 0-0 gelijk te spelen. De return in België is over een week. Novum)