NS voelt zich overvallen door plotselinge wisselstoring

Geen staking dus, zoals op Twitter rondging. Ook geen kapotte brug. Maar ‘gewoon’ vier kapotte wissels. Dat is de reden dat het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam al sinds gisteravond met grote problemen te maken heeft, stelt spoorbeheerder ProRail.

Drie van de vier wissels zijn vannacht gerepareerd, aan de vierde – bij Den Haag – wordt nog gewerkt. Dat duurt waarschijnlijk nog tot komende nacht twee uur. NS rijdt voorlopig met minder en met kortere treinen. Dat blijft zo, zei een woordvoerder vanmorgen, zolang het bedrijf niet weet wat er precies met de wissels aan de hand is en welke onderdelen worden vervangen. „Wij hebben totaal geen zicht op hoe het gaat. We voelen ons hartstikke overvallen.”

Op de verkeersleidingspost in Den Haag werd het treinverkeer gisteren tussen zes en tien over zes stilgelegd nadat een ‘meettrein’ had geconstateerd dat de wissels niet meer aan de eisen voldeden. Het treinverkeer werd ‘gestaakt’, maar dat werd „foutief vertaald” door media die spraken over een werkstaking, zegt ProRail. Ook op sociale media zoemden geruchten over een staking rond. FNV-bestuurder Roel Berghuis bevestigde de staking gisteren, maar vanochtend zegt hij verkeerd begrepen te zijn. Een bericht op de site en twitteren bleken niet afdoende om de geruchtenstroom tegen te gaan.