Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg opgepakt in Frankrijk

Jan Dirk Paarlberg vlak voor een zitting bij de Amsterdamse rechtbank in 2009. Paarlberg werd opgepakt in zijn verblijfplaats nabij Saint-Tropez.
Jan Dirk Paarlberg vlak voor een zitting bij de Amsterdamse rechtbank in 2009. Paarlberg werd opgepakt in zijn verblijfplaats nabij Saint-Tropez. Foto ANP

De Franse autoriteiten hebben vanochtend vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg opgepakt. Dat gebeurde op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie. Paarlberg is in Nederland onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, die hij nog moet uitzitten.

Het OM meldt dat Paarlberg is aangehouden in zijn verblijfplaats nabij Saint-Tropez:

“Paarlberg werd aangehouden tijdens een doorzoeking van zijn woning door de Franse autoriteiten. Deze doorzoeking vond plaats in het kader van een lopend onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het vermogen van Paarlberg. De rechtbank Haarlem heeft in 2013 bepaald dat Paarlberg 25,7 miljoen euro aan wederrechtelijk verkregen vermogen moet betalen aan de Nederlandse staat. Deze ontnemingszaak loopt nog in hoger beroep.

Deze week werd door de Hoge Raad het cassatieverzoek van Paarlberg afgewezen. Daarmee werd de veroordeling van Paarlberg tot vier jaar cel definitief. De zakenman werd in mei 2012 veroordeeld wegens witwassen, oplichting en belastingfraude. Paarlberg heeft 17 miljoen euro witgewassen die Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra.