Kamer debatteert over spoorchaos Randstad - morgen minder treinen

Staatssecretaris Mansveld bij een algemeen overleg over het spoor.
Staatssecretaris Mansveld bij een algemeen overleg over het spoor. Foto ANP Martijn Beekman

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de chaos op het spoor rond Den Haag en Rotterdam. Stientje van Veldhoven (D66) kreeg vanmiddag een meerderheid van de Kamer achter zich met haar verzoek daartoe, meldt persbureau Novum.

Het treinverkeer rond Den Haag, Rotterdam en Utrecht kwam gisteren midden in de avondspits spontaan grotendeels stil te liggen.

Update 22:49: Morgen rijden er nog steeds minder treinen tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. Ongeveer de helft van de treinen rijdt nog niet. Het werk aan een wissel op het traject is voorlopig nog niet voltooid, zegt een woordvoerder van Prorail tegen persbureau Novum. De verwachting is dat de treinen pas vrijdagnacht weer volgens schema rijden.

Aanvankelijk gingen er geruchten dat de storing het gevolg was van een staking van ProRail-personeel, maar de spoorbeheerder liet weten dat plotselinge reparaties nodig waren aan een viertal wissels. Het werk op de trajecten Den Haag - Rotterdam en Rotterdam - Utrecht is inmiddels afgerond. Daar rijden de treinen vanaf vannacht weer volgens schema.

De chaos was voor Van Veldhoven reden tot zorg. ”Dit roept allerlei vragen op over de toestand van het onderhoud van het spoor”, zei het Kamerlid. Ze wil in debat met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Mansveld: veiligheid voorop

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dit verzoek; ook regeringspartij VVD. Voorafgaand aan het debat moet Mansveld een brief sturen over de kwestie.

De staatssecretaris reageerde vandaag laconiek op de onderhoudswerkzaamheden tijdens de spits. Veiligheid staat voorop, stelde zij. Wel vindt ze het vervelend als reizigers problemen hebben ondervonden.

FNV Spoor wil een grootschalig onderzoek naar de staat van alle wissels op het Nederlandse spoor. De vakbond zei dit vandaag tegenover de NOS.

Reizigersorganisatie Rover noemde de overlast, die op delen van het spoor in de Randstad tot en met morgen duurt, voor de reiziger “onacceptabel” en vreest dat ProRail de “grip verliest op de toestand van de infrastructuur”. Dat stond in een verklaring op de website van de reizigersorganisatie.