Spoorboekje Sotsji dag 13: wie mag zich de koningin van het kunstrijden noemen?

De Zuid-Koreaanse Kim Yuna gisteren in actie tijdens de korte kür.
De Zuid-Koreaanse Kim Yuna gisteren in actie tijdens de korte kür. Foto Reuters / Lucy Nicholson

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag geen Nederlandse actie in Sotsji, maar wel een zeer prestigieus internationaal nummer: de vrije kür bij het kunstrijden voor vrouwen, het onderdeel waarop de medailles worden verdeeld.

Het kunstrijden is sowieso al één van de populairste onderdelen van de Olympische Winterspelen. Gastland Rusland moest vorige week een bittere pil slikken toen de grote ster bij de mannen, Jevgeni Ploesjtsjenko, geblesseerd moest afhaken en niet vervangen mocht worden. Yuzuru Hanyu uit Japan ging er vervolgens vandoor met het goud in de individuele wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan de vrouwen, met opnieuw kansen voor Rusland.

De individuele wedstrijd bij het kunstrijden bestaat uit twee onderdelen: de korte kür en de vrije kür. De korte kür werd gisteren al gereden, vandaag staat (vanaf 16.00 uur) de vrije kür op het programma. De Zuid-Koreaanse Kim Yuna, één van de topfavorieten voor het goud, staat na de korte kür bovenaan met 74,92 punten. Ze wordt kort daarop gevolgd door de Russische Adelina Sotnikova, die 74,64 punten haalde. De Italiaanse Carolina Kostner staat voorlopig derde met 74,12 punten. De Japanse Mao Asada, vooraf ook gezien als één van de favorieten, stelde op de korte kür ernstig teleur met 55,51 punten. Daarmee staat Asada voorlopig zestiende.

De ogen van Rusland zijn gisteren en vandaag niet alleen gericht op Sotnikova, maar ook op de pas 15-jarige Joelia Lipnitskaja. Ze won al goud in de landenwedstrijd met het Russische team en hoopte een gooi te kunnen doen naar een medaille. Onfortuinlijk genoeg kwam ze gisteren ten val tijdens de korte kür, hoewel ze nog wel 65,23 punten scoorde en daarmee op de vijfde plek staat. Lipnitskaja, die al het “ijsprinsjesje” wordt genoemd in de Russische media, hoopt vanavond tijdens de vrije kür aan de 12.000 man op de tribune nog één keer te laten zien hoe talentvol ze is.

Lipnitskaja presteerde gisteren goed op de korte kür.

Lipnitskaja presteerde gisteren goed op de korte kür. Foto Reuters / Lucy Nicholson

Finale curling vrouwen: Zweden - Canada

De eerste teamsport waarbij deze Winterspelen de medailles worden verdeeld, is het curling bij de vrouwen. Vanochtend vanaf 9.30 uur spelen Groot-Brittannië en Zwitserland om het brons, waarna vanmiddag om 14.30 uur de finale volgt tussen Zweden en Canada. Deze twee landen speelden vier jaar terug op de Winterspelen in Vancouver ook al tegen elkaar in de finale. De Zweedse vrouwen wonnen die finale met 7-6.

De afgelopen anderhalve week heb je op televisie vast al beelden van het curling gezien, maar wat houdt die op het oog rare sport nou eigenlijk precies in? Het lijkt een beetje op jeu de boules op het ijs, met gigantische stenen dan weliswaar. In nrc.next legde Peter van der Ploeg dinsdag uit hoe de sport precies werkt:

De bedoeling is de stenen het dichtst bij de roos te krijgen, of stenen van de anderen weg te kaatsen. Wie de meeste stenen dichter bij die roos heeft dan de anderen, die wint. Curlers dragen één gladde en één ruwe schoen. Bij het schuiven van de stenen, het ‘bezorgen’, is het een kwestie van al glijdend balans houden op één been, goed mikken en ook nog in de gaten houden wie er moet vegen.

De Zweedse ‘skip’ Christina Bertrup werpt een steen in een voorrondewedstrijd tegen China. Foto AFP / Yuri Kadobnov

Dat wonderlijke bezemen, vaak begeleid door luid geschreeuw, is niet voor niets, schrijft Van der Ploeg:

De baan bestaat uit kleine, vastgevroren druppeltjes. De wrijving van het vegen smelt die druppeltjes, waardoor de steen harder glijdt. De steen draait, curlt dus, hard of langzaam naar de roos toe. Dat geschreeuw dat je hoort komt van de curler van dienst, die de vegers toebrult hoe of dat er geveegd moet worden.

Hoewel de sport niet erg sexy lijkt, zitten de tribunes in Sotsji goed vol, schreef onze blogger Sam de Voogt eerder. Het curling kreeg dit keer extra aandacht door het Russische damesteam, van wie de sexy speelsters in lingerie poseerden. Vanmiddag gaat het in de finale natuurlijk om de sport. De vraag is of de Canadese vrouwen revanche kunnen nemen voor hun verloren finale tegen Zweden in Vancouver.

En verder vandaag…

De ijshockeyvrouwen sluiten vandaag hun toernooi alweer af. Om 13.00 uur spelen Zwitserland en Zweden om het brons, vanavond om 18.00 uur de finale tussen Canada en de Verenigde Staten. Die finale is, net als bij het curling, een herhaling van de finale in Vancouver vier jaar geleden. Toen won Canada met 2-0. Kunnen de Amerikaanse vrouwen vandaag wraak nemen?

Twee nummers bij het freestyle skiën vandaag. De mannen strijden vanaf vanochtend 8.45 uur om de medailles bij de skicross (finale om 11.40 uur). De vrouwelijke freestyle skiërs gaan vanmiddag en vanavond voor goud op de halfpipe (finale om 18.30 uur). Ten slotte vandaag de teamwedstrijd bij de Noordse combinatie. Het schansspringen staat voor 9.00 uur gepland, om 12.00 uur volgt dan de 4 x 5 kilometer langlaufen.