Resultaten Aegon stellen beleggers teleur

Verzekeraars Delta Lloyd en Aegon bleven vanochtend de misère van concurrent Reaal bespaard. Daar waar de verzekeringspoot van SNS vorige week, bij de presentatie van de jaarcijfers, in grote problemen bleek te verkeren, doen de andere twee verzekeraars het relatief goed.

Aegon maakte vanochtend bekend dat de zuivere winst geschoond voor bijzondere posten en eenmalige lasten over zowel het vierde kwartaal als heel 2013 aanzienlijk was gestegen, met respectievelijk 7 procent (naar 491 miljoen euro) en 5 procent (naar 1,95 miljard euro). De nettowinst over het jaar daalde weliswaar met bijna 50 procent, naar 849 miljoen euro. Maar wie verder keek dan dat, zag sterke onderliggende prestaties, aldus topman Alex Wynaendts in een verklaring. (Beleggers deden dat overigens niet – de koers van het Aegon-aandeel daalde vanochtend met ruim 5 procent)

Delta Lloyd aan de andere kant maakte bekend over 2013 een nettowinst te hebben geboekt van 168 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,5 miljard euro in 2012. Het operationele resultaat steeg daarbij met 6 procent, naar 430 miljoen euro. Delta Lloyd zag zijn marktaandeel op het gebied van zowel levensverzekeringen als pensioenen groeien. De koers van het aandeel steeg vanochtend met 2 procent, naar 19,10 euro. Het bracht topman Niek Hoek ertoe om in een telefonische toelichting te spreken van „een goed jaar, alles bij elkaar.”

Het verschil tussen Reaal aan de ene kant en Aegon en Delta Lloyd aan de andere kant laat zich volgens Hoek deels verklaren doordat „wij niet geplaagd worden door verkeerde overnames in het verleden”. Reaal moest fors afschrijven op AXA Nederland en Zwitserleven, omdat daarvoor ten tijde van de overname een paar jaar geleden veel te veel was betaald. Dat drukte zwaar op het resultaat

Dat wil niet zeggen dat Aegon en Delta Lloyd zonder problemen zijn. Delta Lloyd bijvoorbeeld blijft worstelen met zijn kapitaalbuffers. De dekkingsgraad (de mate waarin een verzekeraar aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen) kwam eind dit jaar uit op 184 procent, ruim onder de eis van 200 procent die Delta Lloyd zichzelf oplegt. Topman Hoek zegt dat hij komend jaar met ingehouden winsten en de verkoop van onderdelen op een ratio van 200 procent uit hoopt te komen.

Aegon zit met 212 procent aan de goede kant. Maar Aegon moest weer voor een stevig bedrag het risico afkopen op klanten die langer leven dan verwacht. De levensverwachting neemt toe en dat is een toenemende zorg voor veel verzekeraars. Aegon kocht dit ‘langlevenrisico’ af voor een portefeuille van levensverzekeringen en pensioenen ter waarde van 1,4 miljard euro. De tweede soortgelijke transactie in twee jaar tijd.