Pistachenoten zijn erg populair in Arizona

Nooit geweten dat ze in Arizona zo veel met pistachenoten deden, dacht ik nog. In een tweedehandsboekwinkeltje langs de snelweg in South Carolina vond ik het boekje Discovered Treasures met de intrigerende ondertitel: A Reflection of Arizona Cooking. Als ik aan Arizona denk, zie ik woestijn. En een blikje bonen boven een kampvuur. Bij een heuse culinaire cultuur van Arizona kon ik me bar weinig voorstellen. Laat staan dat je daarop kunt reflecteren.

Ieder hoofdstuk bevat een lofzang op de schone natuur of historie van Arizona, geschreven door Arizona’s meest gewaardeerde auteur, James E. Cook, stond in het voorwoord. (Ik had nog steeds niets door). Het kostte maar drie dollar en, ach, wie leest nou de verantwoording.

Op de achterbank van de Chevy Impala bladerde ik: pistachio macaroni salad – interessant. Twee bladzijden en drie salades verder stond pistachio turkey salad – toevallig. Pistachio-veggie pizza, pistachio stuffed beef filet, pistachio steamed halibut. ‘Them Arizonans love their pistachio’s’, zei ik in algemeen beschaafd southern Amerikaans. Pas bij pistachio lamb meatball in Indian curry sauce begon ik iets te vermoeden. Daar kon weinig authentiek Arizonaas aan zijn.

Ik bleek een promoboekje van de staat te pakken te hebben, waarin voorin geheel onomzichtig naast de United Dairymen of Arizona en de Arizona Beef Coucil de Arizona Pistachio Association uitgebreid wordt bedankt voor hun bijdrage aan de totstandkoming van deze uitgave. Opeens viel het op dat er ook heel veel met grapefruit gekookt werd in Arizona. Enkele recepten vroegen ook om ‘two Laid in Arizona® Eggs’. Is toch anders.

Hoe dan ook. Het levert best verrassende gerechten op. Zoals deze uitermate traditionele Coffee Pistachio Date Loaf. Eten ze elke zondag, daar in Arizona. Allemaal.

Dit recept is Amerikaans, dus in cups. Daar kun je handige maatbekertjes voor kopen. Mix de droge ingrediënten. Roer daarna losjes de koffie met de gesmolten margarine en de baksoda erdoor. Laat 20 minuten rusten in een ingevette bakvorm. Bak 45 minuten op 190 graden Celsius.