13 kilometer vrije val

Statisticus John Wilkins wordt onderweg naar een wetenschappelijke conferentie uit een verkeersvliegtuig gezogen en begint aan een vrije val van 13 kilometer.

Bij beelden van zijn achteraf bezien nutteloze reis naar het vliegveld, vertelt hij wat hem bezighoudt op zijn weg omlaag. Niet zijn vrouw en kinderen, stelt hij zonder verbazing vast. Zijn leven trekt niet als een film aan hem voorbij.

In plaats daarvan rekent hij op grond van de zwaartekrachtswet uit hoe lang hij nog heeft: 3 minuten en 48 seconden. Die tijd probeert hij zo nuttig mogelijk te besteden. Hij overweegt hoe hij moet neerkomen om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken. En hij bedenkt wat hij tegen de journalisten zal zeggen als ze hem straks interviewen over zijn wonderbaarlijke overleving.

Dat wordt een verhandeling over heden, verleden en toekomst en die deelt hij alvast met de kijker. Daarbij ook een grappig verhaal over een geleerde uitvinder van een tijdmachine die eindigde als zwerver. Zo weet hij een val van vier minuten te rekken tot het dubbele. Of zou dat maar zo lijken?

De absurde korte film 43,000 Feet van regisseur Campbell Hooper staat op Vimeo.com.