Ondanks bestand blijft sfeer Kiev grimmig - dodental naar 28

Zwarte rookpluimen boven het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vanochtend.
Zwarte rookpluimen boven het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vanochtend. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

Ondanks het bestand dat president Janoekovitsj gisteren overeenkwam met de oppositie blijft de sfeer in de Oekraïense hoofdstad Kiev grimmig. Het dodental van de gevechten in de afgelopen twee dagen is opgelopen tot 28. Ook liggen er 287 mensen gewond in het ziekenhuis, meldt het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid.

Onder de gewonden zijn 88 agenten, zes journalisten en vier buitenlanders, aldus het ministerie. Volgens activisten van de oppositie, die in een klooster in het centrum van de stad gewonden behandelen, ligt het gewondental een stuk hoger.

Volgens de BBC zijn er vannacht geen meldingen geweest van geweld, maar woedt er nog op vele plekken in de stad brand. RTL-verslaggever Jeroen Akkermans en Trouw-journalist Fleur de Weerd vanuit Kiev:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Kiev. De Maidan gehuld in dikke rookpluimen. Autobanden fikken goed. Af en toe luide knallen. Sfeer op het centrale plein blijft grimmig.
Twitter avatar FleurdeWeerd Fleur de Weerd Ik hoor veel knallen, ambulancebroeders rennen, gewonden worden afgevoerd

En Christopher Miller (KyivPost):

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Protesters, police on Independence Square seem not to have gotten truce memo. Violent clashes there continue this morning amid fire, smoke.

EU-ministers vandaag bijeen

De ministers van Buitenlandse Zaken uit Frankrijk, Duitsland en Polen komen vandaag samen met Oekraïense oppositieleiders. Daarna bespreken zij in Brussel de mogelijkheid van sancties tegen Oekraïne. Verschillende Europese regeringen spraken zich daar gisteren al voor uit.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil sancties tegen Oekraïne. Dat schreef hij gisteravond (pdf) aan de Tweede Kamer. Wel moet er volgens hem eerst “zorgvuldig” worden gekeken naar wie verantwoordelijk is voor het geweld. De Kamer debatteert vandaag over de brief.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen riep de regering in Kiev op af te zien van verder geweld. Als het leger ingrijpt, zal dat de banden van Oekraïne met het bondgenootschap ernstige schade toebrengen, dreigde hij.