In beeld

Na zestig jaar zijn deze Koreanen weer samen

Door het conflict tussen de twee Korea's van 1953 zijn miljoenen Koreaanse families gescheiden. Sinds dinsdag is er een reünie voor een aantal verscheurde families, waarbij meer dan tweehonderd Koreanen uit beide landen elkaar weer kunnen zien. Voor de meesten is het de eerste keer in meer dan zestig jaar dat ze een weerzien hebben met hun familieleden uit het noorden of zuiden. 18.000 Koreanen gingen deze families al voor bij zulk soort reünies. Door de oplopende spanningen tussen de twee landen - die formeel nog steeds in oorlog zijn - is er al drie jaar echter geen sprake meer geweest van herenigingen. De reünie duurt een week; het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat de hoogbejaarde familieleden elkaar zien.
De Zuid-Koreaanse Park Yang-gon (R), 53, en zijn broer uit het noorden Park Yang-su zien elkaar voor het eerst in zestig jaar. Park Yang-su was eerder ontvoerd door de Noord-Koreaanse autoriteiten.
Reuters
Na Bok-Seop (L) uit Zuid-Korea bekijkt foto's met zijn Noord-Koreaanse neef Na Ki-Jun (R).
AFP / Yonhap
Lee Oh-hwan, (L), 85, ontmoet haar zusters uit het noorden. Na de reunie zullen ze elkaar waarschijnlijk niet weer zien.
AP / Kim Ju-sung
In Zuid-Korea zijn nog 70.000 ouderen in leven die nog familieleden hebben in het noorden. Zij mogen naar de reünie dankzij een loterij die de Zuid-Koreaanse autoriteiten organiseren.
AP / Yonhap / Lee Ji-eun
Bussen met familieleden uit Zuid-Korea steken de zwaarbewaakte grens over met Noord-Korea.
AP / Yonhap / Lee Jong-geun
De in Noord-Korea geboren Kim Se-Rim (L) verlaat zijn huis in Seoul om naar de reünie te gaan. Het is de eerste keer in drie jaar dat door de Koreaanse oorlog verscheurde families weer herenigd worden.
AFP / Ed Jones
Een medewerker van het Rode Kruis helpt de 91-jarige Kim Sun-kyum, terwijl hij naar de reünie gaat.
AP / Yonhap / Lee Ji-eun
Door hun hoge leeftijd moeten veel deelnemers zich medisch laten checken, zoals hier in Sokcho, Zuid-Korea.
AP / Yonhap / Lee Ji-eun
Jang Choon, één van de 82 deelnemers aan de reünie afgelopen dinsdag, toont een foto van zijn jongste broertje.
Reuters / Kim Hong-Ji
Lee Young-shil (L), 87 en haar dochter uit Noord-Korea Dong Myung-sook, 66 geven elkaar eten.
AP / Yonhap / Lee Ji-eun