Sotsji dag 13: Russische Sotnikova pakt goud en is de koningin van het kunstrijden

Op dag 13 van de Olympische Winterspelen komen er geen Nederlandse deelnemers in actie. Het is een rustige dag, met een paar mooie onderdelen, waaronder de finale van het kunstrijden voor vrouwen, de skicross bij het freestyle skiën en de ijshockeyfinale voor de vrouwen. Volg het live.

Sluitingstijd

We sluiten het liveblog voor vandaag af met de mededeling dat de Canadese ijshockeyvrouwen de finale hebben gewonnen van de Verenigde Staten. Morgenochtend is er weer een liveblog.

liveblog

Canada wint goud!

Canada maakt in verlenging de golden goal, wint met 3-2 van Amerika en pakt dus het goud bij het vrouwenijshockey!

Brianne Jenner uit Canada scoort. Foto Reuters / Mark BlinchPool

ijshockey

Canada doet het onmogelijke: 2-2!

Canada doet wat niemand voor mogelijk had gehouden en scoort twee keer binnen twee minuten: 2-2. Deze ijshockeyfinale krijgt een verlenging. Kijk live mee via de NOS (klik op 'IJshockey').

ijshockey

IJshockeyfinale: Canada maakt 2-1

Wordt het dan nog verlengen? De Canadese ijshockeyvrouwen hebben zojuist in de finale de 2-1 gemaakt tegen de VS. Nog ruim een minuut te spelen!

ijshockey

In beeld: Sotnikova springt gat in de lucht

Sotnikova werd zojuist gehuldigd in het Iceberg Skating Palace. Ze kon haar geluk niet op. De winnares van het zilver (Yuna Kim, links) en brons (Carolina Kostner, rechts) kijken toe.

Voor Rusland is het de eerste gouden medaille bij de individuele wedstrijd van het kunstrijden voor vrouwen ooit. Eerder op deze Spelen won Rusland de landenwedstrijd.

Foto AP / Darron Cummings

Foto AP / Darron Cummings

kunstrijden

In beeld: de gouden kür van Sotnikova

Sotnikova verrast Rusland en de wereld met haar goud. Bekijk hier foto's van haar prachtige vrije kür:

AP / Ivan Sekretarev

Foto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David Gray

Foto AFP / Adrian Dennis

Foto AP / Ivan Sekretarev

kunstrijden

Amerikaanse ijshockeysters op koers voor goud

In het Bolshoi Ice Dome lijkt het inmiddels niet meer mis te kunnen gaan voor de Amerikaanse ijshockeyvrouwen. Ze zijn op 2-0 gekomen tegen Canada en we zitten al in de derde periode. Nog elf minuten op de klok.

ijshockey

Vreugdeuitbarsting Sotnikova

Adelina Sotnikova barstte zojuist in tranen van geluk uit nadat ze te horen kreeg dat zij het goud heeft gewonnen bij het kunstrijden.

Foto AP / Bernat Armangue

Volgens onze verslaggever in Sotsji Henk Stouwdam komt het goud voor Sotnikova als een grote verrassing:

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Sodeknetter, Russischi tiener Adelina Sotnikova wint goud bij kunstrijden. Yanu Kim verslagen. Poetin heeft een nieuwe ster. #bigsurprise

kunstrijden

Sotnikova is koningin van het kunstrijden

Na de dramatische uitschakeling van de ijshockeyers nu een prachtig moment voor Rusland: Adelina Sotnikova wint verrassend het goud bij het kunstrijden. De Zuid-Koreaanse Yuna Kim, die na de korte kür van gisteren aan de leiding ging, komt niet meer aan haar score van 224,59 punten.

Zilver dus voor Kim, het brons is voor de Italiaanse Carolina Kostner.

kunstrijden

Kunstrijden: de top-3 van dit moment

Zometeen komt Kim Yuna dus nog, de favoriete voor goud. Dit is de top-3 van dit moment: de Russische Adelina Sotnikova, de Italiaanse Carolina Kostner en de Amerikaanse Goldie Grace.

Foto AP / Vadim Ghirda

Foto Reuters / Issei Kato

Foto AP / Darron Cummings

kunstrijden

Kunstrijden: de grote finale

De finale van het kunstrijden nadert het einde. De Russische Adelina Sotnikova gaat op dit moment aan de leiding met een totaalscore van 224,59 punten na de vrije kür. De Zuid-Koreaanse Kim Yuna, die na de korte kür van gisteren aan de leiding ging, komt zo op het ijs. Dan weten we wie het goud pakt op dit prestigieuze nummer. Volg het live via de NOS.

kunstrijden

IJshockeyfinale: 1-0 voor Amerika

Bij de ijshockeyfinale voor vrouwen gaan de Verenigde Staten tegen Canada aan de leiding. Na twee periodes staat het 1-0 voor Amerika.

ijshockey

Amerikaanse Bowman pakt goud op halfpipe

De finale op de halfpipe bij het freestyle skiën is voorbij. De Amerikaanse Maddie Bowman pakt het goud met een score van 89 punten. Het zilver is voor de Française Marie Martinod (85,4 punten), brons gaat naar de Japanse Avana Onozuka (83,2 punten).

Foto AFP / Franck Fife

Freestyle skiën

Het programma van vanavond

Er worden vanavond nog drie gouden medailles verdeeld in Sotsji. Om 18.30 uur begint de finale van de halfpipe bij het freestyle skiën voor vrouwen. De Amerikaanse Brita Sigourney behaalde in de kwalificatieronde de meeste punten.

Om 18.00 uur dan de ijshockeyfinale voor vrouwen tussen de VS en Canada, een herhaling van de finale van Vancouver. Toen won Canada met 2-0. Kunnen de Amerikaanse vrouwen vandaag wraak nemen?

Al bezig is de finale van het kunstrijden bij de vrouwen. De korte kür was gisteren al, vanavond staat de vrije kür op het programma. De Zuid-Koreaanse Kim Yuna, één van de topfavorieten voor het goud, staat na de korte kür bovenaan met 74,92 punten. Ze wordt kort daarop gevolgd door de Russische Adelina Sotnikova, die 74,64 punten haalde. De Italiaanse Carolina Kostner staat voorlopig derde met 74,12 punten. Grote vraag is: wie wordt vandaag de koningin van de Winterspelen?

sotsji

Overzicht dag 13 Sotsji

Nu de beslissing bij het curling voor vrouwen is gevallen even een overzicht van wat er tot nu toe vandaag in Sotsji allemaal is gebeurd:

sotsji

Canada wint goud bij curling

De Canadese curlingvrouwen zijn olympisch kampioen: ze winnen met 6-3 van Zweden. Daarmee neemt Canada wraak voor de Spelen van Vancouver, toen de Zweedse vrouwen de finale met 7-6 wisten te winnen.

De finale bij de mannen gaat morgen tussen Canada en Groot-Brittannië. De Britse dames pakten eerder vanmiddag het brons.

Foto AFP / Jung Yeon-Je

curling

Curlingfinale lijkt beslist: 6-3

De Canadese curlingvrouwen lijken de finale van het curling tegen Zweden te hebben beslist: in het negende end scoorde Canada zojuist drie punten, waarmee de stand op 6-3 komt. Het wordt nu in het tiende en laatste end heel moeilijk voor de Zweedse vrouwen. Kijk live via de NOS.

curling

Kunstrijden: wat kan 15-jarige Lipnitskaja?

De vrije kür is een klein uurtje bezig en duurt nog tot 20.30 uur. De ogen van Rusland zijn niet alleen gericht op Sotnikova, die tweede staat, maar ook op de pas 15-jarige Joelia Lipnitskaja. Ze won al goud in de landenwedstrijd met het Russische team en hoopte een gooi te kunnen doen naar een medaille. Onfortuinlijk genoeg kwam ze gisteren ten val tijdens de korte kür, hoewel ze nog wel 65,23 punten scoorde en daarmee op de vijfde plek staat. Lipnitskaja, die al het “ijsprinsjesje” wordt genoemd in de Russische media, hoopt vanavond tijdens de vrije kür aan de 12.000 man op de tribune nog één keer te laten zien hoe talentvol ze is.

Foto Reuters / Lucy Nicholson

kunstrijden

In beeld: Zwitserland dolblij met brons

Ontlading bij de Zwitserse ijshockeysters vanmiddag nadat Zweden in de wedstrijd om het brons met 4-3 was verslagen.

Foto AP / Petr David Josek

ijshockey

Curlingfinale gelijk na acht ends

De curlingfinale is nog acht van de tien ends nog onbeslist. Het staat nog altijd 3-3. Wie wint het goud? Kijk live via de NOS.

curling

Sigourney beste in kwalificatie

De Amerikaanse Brita Sigourney heeft de meeste punten (87) behaald in de kwalificatieronde van de halfpipe bij het freestyle skiën. Haar landgenote Maddie Bowman gaat als nummer twee de finale in met 85,6 punten. De Française Marie Martinod staat derde met 84,8 punten.

De finale is vanavond, vanaf 18.30 uur.

Foto Reuters / Mike Blake

Freestyle skiën

Loting ploegenachtervolging

Er is geloot voor de kwartfinales van de ploegenachtervolging van morgen: de Nederlandse schaatsers hebben relatief gunstig geloot tegen Frankrijk. De dames moeten direct aan de bak: zij treffen bij de laatste acht de Verenigde Staten.

De kwartfinales beginnen morgen om 14.30 uur. De vrouwen rijden vrijdag ook nog de halve finale. De mannen doen dat pas op zaterdag. Dan staan ook beide finales op het programma.

Foto ANP / Jerry Lampen

schaatsen

Curlingfinale: gelijk na zes ends

Zes ends gespeeld in de curlingfinale voor vrouwen tussen Zweden en Canada en het staat gelijk: 3-3. Nog vier ends te spelen. Live kijken naar het slot van de finale kan via de NOS.

curling

Vrije kür: wie wordt koningin Winterspelen?

Zometeen (om 16.00 uur) begint in het Iceberg Skating Palace de finale van het kunstrijden voor vrouwen. De individuele wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: de korte kür en de vrije kür. De korte kür werd gisteren al gereden, vandaag staat de vrije kür op het programma.

De Zuid-Koreaanse Kim Yuna, één van de topfavorieten voor het goud, staat na de korte kür bovenaan met 74,92 punten. Ze wordt kort daarop gevolgd door de Russische Adelina Sotnikova, die 74,64 punten haalde. De Italiaanse Carolina Kostner staat voorlopig derde met 74,12 punten. Grote vraag is: wie wordt vandaag de koningin van de Winterspelen?

De Zuid-Koreaanse Kim Yuna gisteren in actie tijdens de korte kür. Foto Reuters / Lucy Nicholson

kunstrijden

Kwalificaties halpipe begonnen

De kwalificaties bij de halfpipe van het freestyle skiën voor vrouwen zijn begonnen. Hieronder de Russische Elizavetta Chesnokova in actie. Live kijken kan via de NOS (klik op 'Freestyle skiën').

Foto AFP / Javier Soriano


Freestyle skiën

Curlingfinale: Canada 3-1 voor tegen Zweden

Vier (van de tien) ends gespeeld bij de curlingfinale tussen de Canadese en Zweedse vrouwen: Canada leidt met 3-1.

curling

Zwitserland pakt brons met 4-3 overwinning

Zwitserland houdt stand en pakt het brons bij het ijshockey. In de slotfase gebeurde er nog een hoop: de Zwitserse vrouwen leken de wedstrijd te beslissen door 4-2 te maken, maar Zweden maakte in de laatste minuut nog 4-3. Daar zou het echter bij blijven: brons voor Zwitserland dus!

De finale (om goud en zilver) wordt om 18.00 uur gespeeld en gaat tussen Canada en de Verenigde Staten.

Foto AFP / Jonathan Nackstrand

ijshockey

Zwitserse vrouwen nu op voorsprong

Ze stonden 2-0 achter, maar lijken nu op weg naar brons: de Zwitserse ijshockeyvrouwen maakten zojuist de 3-2 in de wedstrijd tegen Zweden. Nog zes minuten te spelen in de derde en laatste periode. Kan Zweden nog terugkomen?

ijshockey

Stand curlingfinale na twee ends: 1-1

De skip van Canada, Jennifer Jones, kijkt de steen na tijdens de curlingfinale tussen Canada en Zweden, die een half uurtje onderweg is. Er zijn twee ends gespeeld en de tussenstand is 1-1.

Foto Reuters / Marko Djurica

curling

En daar is de gelijkmaker al!

De laatste update was nog niet verstuurd of Zwitserland heeft alwéér gescoord. Het staat nu 2-2, de strijd is weer helemaal open. Wie pakt het brons bij het vrouwenijshockey? Live meekijken kan via de NOS (klik op 'IJshockey').

ijshockey

Zwitserland doet iets terug: 2-1

Het wordt nog spannend bij de ijshockeywedstrijd om het brons: de Zwitserse vrouwen hebben gescoord en hun achterstand tegen Zweden verkleind tot 2-1. We zitten in de derde periode met nog een kwartier te spelen.

ijshockey

Shiffrin klaar voor olympische slalomtitel

Mikaela Shiffrin denkt dat ze klaar is om morgen de olympische titel op de slalom te veroveren. Shiffrin debuteert op de Spelen, maar won de afgelopen twee jaar acht van de verreden achttien slaloms, waaronder het WK van vorig jaar.

De jonge Amerikaanse denkt dat ze al genoeg geleerd heeft om kans te maken op de titel, zegt ze tegen persbureau AP:

"Ik bereid me hier eigenlijk al mijn hele leven op voor. Of ik het nu wist of niet, elk moment en alles wat er met me gebeurd is, gebeurde om me voor te bereiden op dit moment en wat er nog in de toekomst komen gaat."

Bij de reuzenslalom eindigde Shiffrin dinsdag nog op een teleurstellende vijfde plek:

"Ik dacht echt dat mijn eerste overwinning op de reuzenslalom in Sotsji zou gebeuren. Dat zou echt geweldig geweest zijn, maar ik accepteer het wel gewoon. Er waren simpelweg vier meiden die beter geskied hebben dan ik."

Shiffrin heeft morgen veel concurrentie in de jacht op haar eerste medaille. Andere grote kanshebbers op de olympische titel zijn de Sloveense Tina Maze, die in Sotsji goud won op de reuzenslalom en de afdaling, en de Duitse titelverdedigster Maria Höfl-Riesch.

Foto Reuters / Stefano Rellandini

alpine skiën

Curlingfinale begonnen: wie pakt het goud?

De vrouwenfinale bij het curling is begonnen: Zweden tegen Canada dus. Deze twee landen speelden vier jaar terug op de Winterspelen in Vancouver ook al tegen elkaar in de finale. De Zweedse vrouwen wonnen die finale met 7-6. De vraag voor vanmiddag is dus: kunnen de Canadese vrouwen revanche nemen? Kijk mee via de NOS.

De Britse vrouwen pakten eerder vanmiddag het brons.

curling

Zweedse vrouwen op weg naar brons

De tweede periode bij Zweden - Zwitserland, de wedstrijd om het brons bij het vrouwenijshockey, zit erop. Zweden heeft vlak voor het einde van de tweede periode de 2-0 gemaakt en lijkt op weg naar een medaille.

Foto AP / Mark Humphrey

ijshockey

In beeld: Noren dolblij met goud

De Noorse atleten vieren hun goud bij de landenwedstrijd op de Noordse combinatie uitbundig: van links naar rechts Magnus Hovdal Moan, Magnus Krog, Haavard Klemetsen en Joergen Graabak.

Foto AFP / John MacDougall

Noordse Combinatie

Zometeen curlingfinale: hoe werkt dat?

Om 14.30 uur begint de finale bij het curling voor vrouwen tussen Zweden en Canada. De afgelopen anderhalve week heb je op televisie vast al beelden van het curling gezien, maar wat houdt die op het oog rare sport nou eigenlijk precies in? Het lijkt een beetje op jeu de boules op het ijs, met gigantische stenen dan weliswaar. In nrc.next legde Peter van der Ploeg dinsdag uit hoe de sport precies werkt:

De bedoeling is de stenen het dichtst bij de roos te krijgen, of stenen van de anderen weg te kaatsen. Wie de meeste stenen dichter bij die roos heeft dan de anderen, die wint. Curlers dragen één gladde en één ruwe schoen. Bij het schuiven van de stenen, het ‘bezorgen’, is het een kwestie van al glijdend balans houden op één been, goed mikken en ook nog in de gaten houden wie er moet vegen.

De Zwitserse Carmen Kueng schuift een steen in de wedstrijd om het brons tegen Groot-Brittannië. Foto Reuters / Phil Noble

Dat wonderlijke bezemen, vaak begeleid door luid geschreeuw, is niet voor niets, schrijft Van der Ploeg:

De baan bestaat uit kleine, vastgevroren druppeltjes. De wrijving van het vegen smelt die druppeltjes, waardoor de steen harder glijdt. De steen draait, curlt dus, hard of langzaam naar de roos toe. Dat geschreeuw dat je hoort komt van de curler van dienst, die de vegers toebrult hoe of dat er geveegd moet worden.

Hoewel de sport niet erg sexy lijkt, zitten de tribunes in Sotsji goed vol, schreef onze blogger Sam de Voogt eerder. Het curling kreeg dit keer extra aandacht door het Russische damesteam, van wie de sexy speelsters in lingerie poseerden. Vanmiddag gaat het in de finale natuurlijk om de sport. De vraag is of de Canadese vrouwen revanche kunnen nemen voor hun verloren finale tegen Zweden in Vancouver.

curling

ISU overweegt mass start op Spelen

De Internationale Schaatsunie wil het schaatsen bij de volgende Winterspelen spannender maken. Daarom overweegt de bond de mass start olympisch te maken en de ploegenachtervolging met gemengde teams te laten rijden. Dat zegt ISU-voorzitter Cinquanta in het interview waarin hij ook zegt dat het Nederlandse schaatssucces op deze Spelen onderzocht moet worden.

De mass start, een soort korte marathonwedstrijd, is al onderdeel van de World Cup. De mannen rijden twintig ronden, de vrouwen leggen vijftien ronden af. Vanaf 2015 zal het onderdeel ook worden gehouden op de WK Afstanden.

schaatsen

In beeld: Zweedse ijshockeyvrouwen juichen

De Zweedse ijshockeyvrouwen juichen nadat Michelle Lowenhielm de score heeft geopend tegen Zwitesrland in de wedstrijd om het brons. Zweden leidt na de eerste periode met 1-0.

Foto AFP / Andrej Isakovic

ijshockey

Schaatsers trainen in Adler Arena

De Nederlandse schaatsers en schaatssters hebben vandaag in de Adler Arena getraind voor de ploegenachtervolging van morgen. Sven Kramer (foto 1) trainde ondanks zijn zere rug mee. Op de tweede foto Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Ireen Wust, bondscoach Arie Koops, Lotte van Beek en Jan Smeekens.

Foto ANP / Jerry Lampen

Foto ANP / Jerry Lampen

schaatsen

Zweden op voorsprong tegen Zwitserland

De Zweedse ijshockeyvrouwen zijn op voorsprong gekomen in de wedstrijd om het brons tegen Zwitserland. Tussenstand 1-0, met nog vijf minuten te spelen in de eerste periode.

ijshockey

Bøkko deelt sneer uit aan Koss

De Noorse schaatser Håvard Bøkko heeft uitgehaald naar viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss. Volgens Bøkko heeft zijn landgenoot al in twintig jaar geen wedstrijden gereden en wil hij enkel "met zijn kop in de krant". Koss uitte veel kritiek op de beslissing van de Noren om vanwege de Nederlandse dominantie niet te starten op de 10 kilometer.

Koss stelde na die race dat Bøkko en Sverre Lunde Pedersen een kans op brons hadden laten liggen. Bob de Jong werd nu derde, maar de Nederlander was niet echt onder de indruk van zijn tijd van 13.07,19 minuten. Daar was de Noorse schaatslegende het duidelijk mee eens.

Bøkko en Pedersen stelden zich volledig op de ploegenachtervolging te willen richten, omdat daar meer medaillekansen liggen. Op die afstand kan Noorwegen de eerste olympische plak ooit pakken.

schaatsen

Het programma van vanmiddag

Even een update met wat je tot nu toe vandaag hebt gemist op dag 13:

En wat staat er verder vandaag nog op het programma?

 • Bij het curling voor vrouwen om 14.30 uur de finale tussen Zweden en Canada.
 • Bij het ijshockey voor vrouwen wordt ook gestreden om het eremetaal: de wedstrijd om het brons tussen Zwitserland en Zweden is bezig, om 18.00 uur de finale tussen Canada en de Verenigde Staten.
 • De vrouwen komen ook nog in actie bij het freestyle skiën: zij gaan voor de medailles op de halfpipe (vanaf 15.30 uur de kwalificaties, vanaf 18.30 uur de finale).
 • Last but not least: vanaf 16.00 uur de finale van het kunstrijden voor vrouwen met de vrije kür.
 • sotsji

  ISU: onderzoek naar Nederlands succes

  De Internationale Schaatsunie (ISU) gaat onderzoeken hoe het komt dat Nederland bijna alle schaatsmedailles wint en grote schaatslanden als de VS, Canada en Noorwegen zo slecht hebben gepresteerd tijdens deze Winterspelen. Dat meldt persbureau AP, dat ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta interviewde. Cinquanta wil weten of andere landen "aan het slapen zijn ofzo".

  Ter illustratie van de overmacht: Nederland won tot nu toe 21 van de 30 medailles die bij het schaatstoernooi werden uitgereikt. Zaterdag kan het Nederlandse team nog twee medailles winnen: bij de ploegenachtervolging voor mannen en vrouwen.

  schaatsen

  IJshockeystrijd om brons begint

  Het ijshockeytoernooi bij de vrouwen beleeft vandaag de ontknoping. Vanavond om 18.00 uur de finale tussen Canada en de Verenigde Staten. Nu eerst de strijd om het brons, daarin staat Zwitserland tegenover Zweden. Live kijken kan via de NOS (klik op 'IJshockey').

  ijshockey

  In beeld: spectaculaire finish Noordse combinatie

  Joergen Graabak (midden) komt vlak voor Fabian Riessle (Duitsland) over de finish en stelt zo het goud voor Noorrwegen veilig:

  Foto Reuters / Stefan Wermuth

  Foto Reuters / Michael Dalder

  Noordse Combinatie

  Goud voor Noren op Noordse combinatie

  Duitsland heeft de voorsprong die het had genomen bij het schansspringen tijdens het langlaufen niet kunnen verdedigen: Noorwegen pakt het goud bij de landenwedstrijd op de Noordse combinatie. Het zilver is wel voor Duitsland, het brons gaat naar Oostenrijk.

  Noordse Combinatie

  In beeld: Britse vrouwen op weg naar brons

  Mooie actiefoto van de Britse curlingvrouwen, die zojuist het brons pakten ten koste van Zwitserland.

  Foto AP / Wong Maye-E

  Om 14.30 uur vanmiddag volgt de finale volgt tussen Zweden en Canada. Deze twee landen speelden vier jaar terug op de Winterspelen in Vancouver ook al tegen elkaar in de finale. De Zweedse vrouwen wonnen die finale met 7-6.

  curling

  Groot-Brittannië pakt brons bij curling

  Tot de laatste steen was het spannend, maar de Britse vrouwen pakken het brons bij het curling. Ze winnen met 6-5 van Zwitserland.

  curling

  Move over Holland!

  The New York Times constateert ook dat niet alleen Nederland op deze Spelen een sweep kan halen:

  Twitter avatar SochiNYT NYT Olympics Move over Holland! France sweeps men's skicross.

  sotsji

  Beslissing landenwedstrijd Noordse combinatie

  Bij de landenwedstrijd Noordse combinatie valt het komende uur de beslissing. De 4 x 5 kilometer estafette langlaufen is net begonnen. Duitsland staat na het schansspringen van vanochtend aan de leiding. Oostenrijk staat voorlopig tweede met 476,3 punten, Noorwegen derde met 462,8 punten. Blijft de medailleverdeling zo? Kijk live mee via de NOS (klik op 'Noordse combinatie').

  Noordse Combinatie

  Curling: wie pakt het brons?

  Het is razend spannend bij de strijd om het brons bij het curling voor vrouwen: met nog één end te spelen staat het tussen Groot-Brittannië en Zwitserland 5-5. Kijk live via de NOS (klik op 'Curling').

  curling

  Franse medaillewinnaars in actie

  De sweep in beeld: Bovolenta (blauw), Midol (geel) en Chapuis (groen) tijdens de finale van de skicross.

  Foto AFP / Franck Fife

  Freestyle skiën

  Chapuis wint goud, sweep voor Frankrijk

  Het is de Franse skiërs gelukt: ze zijn één, twee en drie geworden in de finale van het skicross. Jean-Frederic Chapuis pakt het goud en is de olympisch kampioen. Het zilver is voor Arnaud Bovolenta, brons gaat naar Jonathan Midol. De Canadees Brady Leman kwam ten val en eindigt als vierde.

  Freestyle skiën

  Clean sweep voor de Fransen?

  De Fransen hebben kans op een 'clean sweep' bij skicross, want drie skiërs hebben zich zojuist geplaatst voor de finale van de skicross. Jean Frederic Chapuis en Jonathan Midol waren de beste in de eerste halve finale. De Rus Korotkov kwam net tekort, de Zwitser Niederer eindigde op afstand als vierde.

  In de tweede halve finale eindigde Arnaud Bovolenta als tweede achter de Canadees Brady Leman. De Sloveniër Filip Flisar kwam al snel ten val. De Duitser Florian Eigler werd derde. Zometeen de kleine finale en daarna de strijd om het goud (live via de NOS).

  Chapuis en Midol tijdens de kwartfinale. Foto AFP / Javier Soriano

  Freestyle skiën

  Norberg eruit, drie Fransen naar halve finales

  Norberg, die bij de kwalificaties vanochtend de snelste tijd neerzette, heeft het niet gered in de eerste kwartfinale van de skicross: hij werd derde en ligt uit het toernooi. De Zwitser Armin Niederer en de Rus Egor Korotkov wisten zich wel te plaatsen voor de halve finales.

  In de tweede kwartfinale gingen twee Fransmannen door: Jean Frederic Chapuis en Jonathan Midol. In kwartfinale drie kwamen de Canadees Brady Leman en weer een Fransman, Arnaud Bovolenta, ruimschoots als eerste twee over de streep. In de vierde kwartfinale plaatsten ten slotte de Sloveen Filip Flisar en de Duitser Thomas Fischer zich voor de halve eindstrijd, die direct op de kwartfinales volgt.

  Freestyle skiën

  Onze meiden in training voor ploegenachtervolging

  In de Adler Arena wordt getraind voor de ploegenachtervolging die morgen begint. Hieronder een mooie foto van de Nederlandse vrouwen die aan de start kunnen komen: van links naar rechts Marrit Leenstra (reserve), Lotte van Beek, Jorien ter Mors en Ireen Wüst.

  Foto AP / Patrick Semansky

  schaatsen

  Nu live: de beslissingen bij het skicross

  Bij de skicross is de beslissende fase aangebroken. De mannen zijn net klaar met de achtste finales, waarna direct de kwartfinales en halve finales volgen. De finale, met daarin de strijd om de medailles, wordt rond 11.40 uur verwacht.

  De Zweed Victor Oehling Norberg, die vanochtend bij de kwalificaties de snelste tijd neerzette, ging in de eerste achtste finale door naar de kwartfinales. Kijk live mee naar de kwartfinales via de NOS (klik op 'Freestyle skiën').

  Freestyle skiën

  Van Calker traint voor zaterdag

  De viermansbob van Edwin van Calker (uiterst rechts) trainde vanochtend in het Sanki Sliding Center. Het team van Van Calker, die eerder teleurstelde bij de tweemansbob, rijdt zaterdag hun eerste run.

  Foto ANP / Robin Utrecht

  Tegen de NOS zegt Van Calker dat hij niet helemaal tevreden was over de training. "De eerste run vandaag was rommelig, de tweede gelukkig een stuk beter", aldus Van Calker:

  "Aan het begin van het seizoen hebben we wel met een schuin oog naar het podium gekeken. Dat is nog steeds de doelstelling, maar we hebben natuurlijk wat blessuretjes gehad."

  Van Calker was gisteravond op Twitter nog volof over de bobsleevrouwen Esmé Kamphuis en Judith Vis, die verrassend vierde werden:

  Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Waanzinnig goede prestatie van onze bobdames. 4e op de OS! Top

  bobsleeën

  Bergsma blijft reserve bij ploegenachtervolging

  Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen op de 10 kilometer, blijft reserve bij de ploegenachtervolging. Bondscoach Arie Koops maakte vanochtend bekend dat Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen morgenmiddag zullen starten in de kwartfinales. Kramer heeft nog steeds rugklachten, maar acht zich fit genoeg om te starten.

  Twitter avatar NOSschaatsen NOS Schaatsen Opstelling kwartfinale Nederlandse dames ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Lotte v Beek en Jorien ter Mors. Reserve: Marrit Leenstra.#OS2014

  Bergsma met zijn gouden medaille tijdens de medailleceremonie voor de 10 kilometer op Medal Plaza. Foto ANP / Robin Utrecht

  Bij de vrouwen rijden Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek en is Marrit Leenstra de reserve.

  Twitter avatar NOSschaatsen NOS Schaatsen Opstelling kwartfinale Nederlandse heren ploegenachtervolging. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Reserve: Jorrit Bergsma.#OS2014

  Wüst meldde vanochtend op Twitter dat zij alweer de "volledige focus" heeft op de ploegenachtervolging:

  schaatsen

  Duitsland leidt bij Noordse combinatie

  Het schansspringen bij de landenwedstrijd Noordse combinatie is klaar. De vier Duitse atleten sprongen het verst en haalden gezamenlijk 481,7 punten. Oostenrijk staat voorlopig tweede met 476,3 punten, Noorwegen derde met 462,8 punten.

  De beslissing bij de landenwedstrijd valt vanaf 12.00 uur bij de 4 x 5 kilometer langlaufen.

  De Duitser Eric Frenzel vliegt door de lucht tijdens de landenwedstrijd Noordse combinatie. Foto Reuters / Michael Dalder

  Noordse Combinatie

  Ruim 2,2 miljoen kijkers voor schaatssters

  Ruim 2,2 miljoen kijkers hebben gisteren gezien hoe de Nederlandse schaatssters in de prijzen reden op de 5000 meter. Het was het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Ireen Wüst pakte het zilver, achter de Tsjechische Martina Sablikova. Het brons ging naar Carien Kleibeuker.

  Ook voor de voorbeschouwing van de langste afstand bij de vrouwen schakelden al 2,2 miljoen mensen in. De huldiging werd door twee miljoen sportliefhebbers bekeken en staat daarmee derde.

  De medailleceremonie voor de Nederlandse schaatsers Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong, die de 10.000 meter domineerden, was goed voor 1,8 miljoen kijkers. Daarmee staat het zesde op de lijst, achter Goede Tijden, Slechte Tijden (1,9 miljoen kijkers) en het achtuurjournaal (1,8 miljoen).

  schaatsen

  Kwalificatie skicross: Norberg snelste

  Bij de skicross (freestyle skiën) voor mannen zijn zojuist de kwalificaties afgelopen. De Zweed Victor Oehling Norberg (op de foto) zette met 1.15,59 de snelste tijd neer. De tweede tijd werd geklokt door de Canadees Christopher Del Bosco (1.15,91), de derde tijd was voor een andere Canadees, Bredy Leman (1.16,43).

  De skicross gaat om 10.30 uur verder met de achtste finales. Dan komen de skiërs met vier man tegelijk op de baan, wat altijd spectaculaire races oplevert. Na de achtste finales volgen direct de kwartfinales en halve finales, waarna rond 11.40 uur de finale wordt afgewerkt.

  Foto AFP / Franck Fife

  Freestyle skiën

  Het programma van vandaag

  Wat staat er op vandaag op het programma in Sotsji? Geen Nederlanders dus in actie, maar wel een aantal mooie onderdelen. Een overzichtje:

  • Nu bezig het schansspringen bij de landenwedstrijd Noordse combinatie. Vanaf 12.00 uur de 4 x 5 kilometer langlaufen.
  • Ook al begonnen: de skicrcoss bij het freestyle skiën mannen. Nu de kwalificaties, rond 11.40u de finale.
  • Bij het curling voor vrouwen worden de medailles verdeeld: inmiddels bezig is de wedstrijd om het brons tussen Groot-Brittannië en Zwitserland, om 14.30 uur de finale tussen Zweden en Canada.
  • Bij het ijshockey voor vrouwen wordt ook gestreden om het eremetaal: de wedstrijd om het brons tussen Zwitserland en Zweden begint om 13.00 uur, om 18.00 uur de finale tussen Canada en de Verenigde Staten.
  • De vrouwen komen ook in actie bij het freestyle skiën: zij gaan voor de medailles op de halfpipe (vanaf 15.30 uur de kwalificaties, vanaf 18.30 uur de finale).
  • Last but not least: vanaf 16.00 uur de finale van het kunstrijden voor vrouwen met de vrije kür.

  Meer over het programma van vandaag in ons Spoorboekje van dag 13.

  sotsji

  Oekraïense skister verlaat Sotsji wegens geweld

  De Oekraïense skister Bogdana Matsotska heeft de Winterspelen verlaten vanwege het ernstige geweld in haar land. Dat heeft het IOC vanochtend bekendgemaakt. Het hoofd van het Oekraïense olympisch comité, de befaamde voormalig polsstokhoogspringer Sergei Bubka, heeft de Oekraïense sporters opgeroepen "uit waardigheid" in Sotsji te blijven, maar respecteert het als sporters naar hun thuisland willen terugkeren. Matsotska is overigens geen hoogvlieger: ze finishte 27e in de Super-G en 45e bij de reuzenslalom.

  Volg het laatste nieuws over het geweld in Oekraïne in het liveblog van mijn collega Lex Boon.

  sotsji

  Dag 13 begonnen met Noordse combinatie

  De dertiende dag van deze Winterspelen is begonnen met onder meer de landenwedstrijd bij de Noordse combinatie. Bij deze discipline voor de allrounders onder de sneeuwsporters worden het schansspringen en het langlaufen gecombineerd. Op dit moment is het schansspringen bezig, straks vanaf 12.00 uur de 4 x 5 kilometer langlaufen. Volg de actie live bij de NOS.

  De Noor Haavard Klemetsen vanochtend tijdens de training voor het schansspringen. Foto AFP / Peter Parks

  Noordse Combinatie