kort Geen oergevoel bij Sauerbreij

Het is goed zo. Wat had Nicolien Sauerbreij (34) meer moeten doen om in Sotsji op haar favoriete parallelreuzenslalom (twee tegelijk in race tegen elkaar) een medaille te winnen? Ja, nog harder gaan. Maar de snowboardster kón niet harder. Alles gegeven, niets gewonnen. Gestrand in de achtste finales, op vijfhonderdste van een seconde.

Een tweede stunt na het goud van Vancouver van vier jaar geleden zat er gisteren niet in. Sauerbreij presteerde dit seizoen niet goed en was geen favoriet.

In stilte bereidde ze zich in Oostenrijk voor op de Spelen. Op zoek naar het oergevoel, dat haar vier jaar geleden op een druilerige dag in Vancouver goud bezorgde. Ze werd die dag de eerste Nederlandse wintersporter die goud won in een sneeuwsport. Naar die gemoedstoestand wilde ze terugkeren.

Langzaam maar zeker voelde Sauerbreij in de Alpen haar vorm groeien. Bij aankomst in Sotsji temperden haar verwachtingen. De zon bleef maar schijnen, en de sneeuw werd er niet beter op. Sauerbreij is niet gebaat bij een door zon verwarmde toplaag.

Even leken de afgelopen dagen de omstandigheden in haar voordeel te kantelen: de toplaag werd hard doordat het vroor. Maar gisteren kwam de zon weer door. Delen van de piste werden zacht. Niet dat Sauerbreij haar uitschakeling eraan wilde toeschrijven, maar toch. Enig voordeel heeft het haar niet gebracht.

Maar hoe zat dat in Vancouver? Toen goot het onafgebroken en won Sauerbreij goud. Maar die dag kon ze alles. Al had ze op een houten piste naar beneden gemoeten, dan nog zou ze olympisch kampioen zijn geworden.

De jaren in aanloop naar ‘Sotsji’ waren anders, meer een hindernisbaan. Sauerbreij heeft sterk getwijfeld of ze na ‘Vancouver’ wel moest doorgaan. Ze deed het uit liefde voor de sport, maar ook uit financiële overwegingen. Hoewel ze selectief te werk ging met het aannemen van uitnodigingen, was het prettig om enige jaren te cashen.

Sportief waren het geen gelukkige jaren. Sauerbreij sleepte zich naar haar vierde Winterspelen, tevens haar laatste.

Ze mag dan de uittredende olympisch kampioene op de reuzenslalom zijn, haar Spelen zitten er nog niet op. Morgen start ze nog op de slalom. Niet haar specialisme, maar met snowboarden en Sauerbreij weet je het nooit. Wie weet verlaat ze Sotsji op een wolk.