kort

Artis
Artis Foto ANP

Mysterie

Tweede verdachte voor ‘Alpenmoord’

De Franse politie heeft een tweede persoon aangehouden in verband met de moord op een Brits-Iraakse man en drie anderen in het Franse Annecy, bijna anderhalf jaar geleden. Dat heeft justitie in Frankrijk woensdag gezegd. In het huis van deze verdachte zou een grote hoeveelheid munitie en explosieven zijn aangetroffen. Justitie vermoedt dat de verdachte zich bezighield met wapenhandel. Dinsdag werd zijn zakenpartner, een 48-jarige man, al opgepakt in verband met de zaak. De ‘Alpenmoord’ is vooralsnog omgeven met veel geheimzinnigheid. In een Frans Alpendorpje kregen een man, zijn vrouw en haar moeder verschillende kogels in het hoofd. Ook een voorbijganger op de fiets werd gedood. Eerder zei de Franse justitie dat de liquidatie mogelijk verband zou houden met „industriële spionage en de overdracht van technologie”.

1 mln

Zoveel dollar kostte de beschilderde vaas die een Amerikaanse kunstenaar kapot heeft gegooid in een museum in Miami. Maximo Caminero (51) vernielde het kunststuk om te ageren tegen het gebrek aan steun voor lokale kunstenaars. Hij wordt vervolgd voor zijn actie. Dinsdag bood hij zijn excuses aan, hij zei dat hij geen recht had om de kunst van iemand anders te vernielen.

Verkiezingen

Stembureau in Artis moet kiezers lokken

Amsterdammers kunnen volgende maand bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op bijzondere plekken als bij het aquarium van Artis en in het Rijksmuseum. Dat blijkt uit een voorstel dat burgemeester Eberhard van der Laan woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Mogelijk kunnen kiezers op 19 maart ook in de Amsterdam Arena stemmen. Maar dat is afhankelijk van de prestaties van Ajax in de Champions League, zegt de woordvoerder van Van der Laan. De bijzondere locaties zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om dit keer meer Amsterdammers naar de stembus te lokken. Bij de vorige raadsverkiezingen in 2010 was het opkomstpercentage met 51 procent te laag, vindt de gemeente.