Grillo maakt een show van overleg met formateur Renzi

Beppe Grillo
Beppe Grillo Foto AP

Het is meteen een van de meest bekeken filmpjes op het Italiaanse internet geworden, de ontmoeting gistermiddag tussen twee mannen die Italië willen veranderen.

Aan de ene kant van de tafel Matteo Renzi, 39 jaar, wit overhemd met opgestroopte mouwen, de man die maandag hoopt een nieuw kabinet te presenteren. Aan de andere kant Beppe Grillo, 65 jaar, leider van een protestpartij die vindt dat heel het bestel op de helling moet. Eigenlijk wilde hij niet eens met Renzi praten, maar een peiling op zijn blog had laten zien dat zijn aanhangers vonden dat hij wel naar Rome moest gaan.

Renzi begint met uit te leggen dat hij de komende vier maanden veel wil hervormen, om „het huiswerk” af te hebben als Italië in juli het halfjaarlijkse voorzitterschap van de Europese Raad van Ministers overneemt. Maar verder komt hij niet. Grillo onderbreekt: „Ik ben niet gekomen om te praten.” Normale democratische spelregels gelden niet „met iemand als jij.” Grillo ziet ook de jonge Renzi, die na een paleiscoup binnen de linkse Democratische Partij aan de macht komt, als exponent van het oude bestel. Renzi vermaant hem. „Dit is niet de trailer van je show. Ik weet niet of je problemen hebt met de voorverkoop.”

De ontmoeting was live op internet te zien. Na ruim negen minuten vergeefs vragen of Grillo één minuut wil luisteren, wordt Renzi boos: „Stap uit dit blog. Stap uit deze streaming. Dit is een plaats waar het over de echte pijn van mensen gaat. We moeten echte problemen bespreken.” Grillo: „Dit gesprek is afgelopen.”