Informatief

Ned. 2, 21.30-22.00u

Bekend is inmiddels dat de Irakoorlog in 2003 werd ontketend door George W. Bush met leugens over het bestaan van Iraakse massavernietigingswapens. Maar de chemische aanval op het Iraaks-Koerdische stadje Halabja aan de Iraanse grens in 1988 is wel degelijk een feit. Er kwamen 5.000 mensen om het leven. De foto’s die de wereld bereikten waren gruwelijk: dode mannen en vrouwen, met kinderen in de armen, liggend op straat of in hun eigen huizen. Niet alleen bij de onderdrukking van de Koerden, ook in de Eerste Golfoorlog tegen Iran (1980-1988), gebruikte de Iraakse dictator Saddam Hussein op grote schaal mosterdgas en het zenuwgas sarin. In de aflevering ‘De giftige wapens van Saddam Hoessein’ vertellen vier Nederlandse VN-wapeninspecteurs en een Zweedse VN-fotograaf over de omstandigheden waaronder zij, vanaf 1991 voor de United Nations Special Commission (UNSCOM), onderzoek moesten doen naar het wapenarsenaal van Saddam. Het levert een spannend verhaal op, met inspecteurs die vertellen over lekkende vaten mosterdgas en verborgen anthraxfabrieken. In 1998 zegt Saddam alle medewerking op. Wat werd er nog verborgen gehouden?