Opinie

Hokkien mee

De Engelse krant The Independent publiceerde onlangs een lijstje met droombestemmingen waar het culinaire hart sneller van gaat kloppen. Bovenaan prijkt het Maleisische eiland Penang, inderdaad geen vervelende plek om vakantie te vieren. De keuken kent invloeden uit Maleisië, India, China en Thailand, maar nergens in Azië schijnt het eten zo goed te zijn als hier. Ideaal, hele dagen melk uit een verse groene kokosnoot slurpen en ’s avonds over de pasar malam flaneren en bij alle kraampjes een hapje proeven.

Andere bestemmingen die je komend jaar beter niet kan overslaan zijn onder meer Spaans Baskenland, Georgië, het Italiaanse Puglia en Oaxaca in Mexico. Mocht je ze de komende maanden allemaal willen bezoeken, dan ben je wel even zoet met reizen en een flinke pot geld is dan ook handig. Gelukkig kun je ook in eigen keuken een hoop uithalen. Te beginnen met een fameus noedelsoepgerechtje uit Penang: hokkien mee. Die sfeer van dat Maleisische avondmarktje moet je er wel even bij denken, maar als je je ogen dichtdoet, de verwarming hoog zet en maar regelmatig de exotische soepwalmen blijft inademen, dan is het net echt.

Pel de garnalen: ontdoe ze van hun schilletje en haal de hoofdjes eraf. Bewaar alles. Meng de chilivlokken met de helft van de sjalotten, knoflook en garnalenpasta en maal fijn in de keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een diepe kookpan en bak de pasta een paar minuten aan. Zet het vuur hoog en voeg de garnalenschillen en -hoofden, kip en rietsuiker toe. Roer tot alles bedekt is met een laagje van de chilipasta. Schenk er twee liter water bij en dek de pan af. Laat 45 à 60 minuten zachtjes koken.

Ga verder met de soepvulling. Verhit een flinke laag olie in een wokpan. Snijd de rest van de sjalotten klein en frituur tot ze knapperig zijn. Zet even apart. Meng een beetje chilipeper met een scheutje olie en roerbak de gepelde garnalen. Laat even afkoelen en snijd ze in de lengte doormidden. Blancheer de spinazie, kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de eieren tot ze hard zijn. Zeef de bouillon zodat alle grove stukjes eruit zijn en breng weer aan de kook. Voeg naar smaak extra peper, zout of suiker toe. Verdeel de vermicelli, spinazie, taugé, garnalen en plakjes ei over grote soepkommen en overgiet met bouillon. Maak af met de gefrituurde sjalotten.