Het was een ‘moeizaam jaar’ voor bouwbedrijf BAM

Ook vorig jaar daalde de omzet van BAM. Dat komt vooral door de krimpende Nederlandse markten.

Bouwbedrijf BAM heeft „een moeizaam jaar” afgesloten. En dat komt door de „lastige, krimpende markten” in Nederland. Zo opende bestuursvoorzitter Nico de Vries vanmorgen de persconferentie bij de presentatie van de jaarcijfers.

Hoewel BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, een nettowinst rapporteerde van ruim 46 miljoen euro, daalde de omzet opnieuw. Nu met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De Nederlandse markten waren volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries in 2013 „veel moeizamer dan verwacht”. Het gevolg was onder meer dat 500 BAM-werknemers eind vorig jaar hun baan verloren. Reorganisatiekosten: ruim 25 miljoen euro.

En ook in de vastgoedtak moest BAM afschrijven: 30 miljoen euro. Dat kwam voornamelijk doordat de bouwer de waardering van het winkelvastgoed moest aanpassen door de teruglopende huuropbrengsten.

Van de tekenen van herstel in sommige delen van de huizenmarkt is in de resultaten van BAM nog niets te zien. Zo daalde de omzet in de vastgoedtak van het bouwbedrijf met 38 procent naar 236 miljoen euro. Het aantal verkochte woningen daalde opnieuw – nu naar 1.365 woningen vergeleken met 1.906 in 2013.

Maar bestuursvoorzitter De Vries verwacht dat de bodem van de markt in Nederland nu bereikt is. Hij rekent op stabilisatie voor zijn bedrijf in 2014.

Maar wat als de markten, tegen de verwachting van De Vries in, toch ook dit jaar weer niet aantrekken? Simpel: „Dan wordt Nederland minder belangrijk voor BAM.” Want de omzet van BAM International groeide wél.