Geweldsexplosie Oekraïne, overleg EU-ministers gaat toch door

Demonstranten bij het Maidanplein in Kiev. Na een relatief rustige nacht laaide het geweld vanochtend weer op.
Demonstranten bij het Maidanplein in Kiev. Na een relatief rustige nacht laaide het geweld vanochtend weer op. Foto ANP / EPA / Alexey Furman

Ondanks een bestand tussen de oppositie en de regering van president Janoekovitsj, blijft het geweld in Oekraïne aanhouden. Een bezoek van een aantal EU-ministers aan Janoekovitsj gaat ondanks de escalatie van het conflict door.

Het bestand dat gisteravond werd gesloten, kon niet voorkomen dat het geweld vanochtend op het Maidanplein oplaaide. Volgens de autoriteiten zou de politie door demonstranten beschoten worden vanuit het conservatorium.

Persbureau Reuters meldt dat de oproerpolitie is verdreven van het Maidanplein, waarbij ook een aantal agenten in burger gevangen zijn genomen. Het dodental is sinds het begin van de onrust in het land opgelopen tot 43.

Meeting met EU-ministers gaat wel door

Polen, Duitsland en Frankrijk hebben hun ministers van Buitenlandse Zaken naar het land gestuurd om te bemiddelen tussen beide partijen. De Franse ambassade in Kiev meldde eerder vanochtend dat die afspraak werd afgeblazen door het oplaaiende geweld. Het presidentiële paleis waar de meeting ging plaatsvinden, zou te onveilig zijn. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski laat via Twitter weten dat de ontmoeting doorgaat, maar op een andere plek.

Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski Black smoke,detonations and gunfire around presidential palace. Meeting moved to another location. Officials panicky. http://t.co/2JCMglQ1bL

De Tweede Kamer veroordeelt het geweld en heeft zich vanochtend in een debat met Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) uitgesproken voor sancties tegen Oekraïne. Naast VVD en PvdA zijn ook D66, ChristenUnie en GroenLinks voorstander van sancties. PVV en SP ook, maar de partijen zetten daar volgens persbureau Novum wel vraagtekens bij. Zo wil SP-kamerlid Van Bommel eerst ‘alle feiten op tafel’ hebben, voor er verdere stappen worden ondernomen.

Als mogelijke maatregelen denkt minister Timmermans aan het bevriezen van banktegoeden en een reisverbod voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Om wie het gaat, is nog niet bekend.

Volg hier het liveblog over Oekraïne