Fractie verdacht vlees Van Hattem naar Duitsland

Het hoofdkantoor van slachthuis Van Hattem Vlees op de dag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruim 690 ton rundvlees van het bedrijf liet blokkeren. Van Hattem leverde onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar.
Het hoofdkantoor van slachthuis Van Hattem Vlees op de dag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruim 690 ton rundvlees van het bedrijf liet blokkeren. Van Hattem leverde onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Een fractie van de 28 duizend ton vlees die Slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet terughalen is in Duitsland beland. Het gaat om ongeveer 19 ton, zegt het Duitse ministerie van landbouw tegen Duitse media.

Het vlees is in 2012 geleverd aan levensmiddelenbedrijven in de aan Nederland grenzende deelstaat Nordrhein-Westfahlen. Er zijn volgens het ministerie geen aanwijzingen dat dit vlees nog in de handel is. De partij is al over de uiterste houdbaarheidsdatum.

28.000 ton verdacht vlees

De Duitsers zijn ingelicht via een Europees waarschuwingssysteem dat wordt ingezet om andere landen te waarschuwen als verkeerd vlees over de grens is gegaan. De volksgezondheid is volgens het ministerie niet in gevaar geweest. Er zou alleen vlees verkeerd zijn gelabeld. Het zou gaan om paardenvlees dat is vermengd met ander vlees.

Begin deze maand meldde de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit dat 28.000 ton verdacht vlees van het bedrijf wordt teruggeroepen. Het vlees is in een periode van twee jaar verkocht.

Het bedrijf mag geen dieren meer slachten en geen levensmiddelen meer in de handel brengen omdat het er volgens de NVWA niet in slaagt bij te houden waar zijn vlees heen gaat. De slachterij krijgt zijn erkenning pas terug als het traceringssysteem in orde is. (Novum)