Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘Financieele Dagblad stopt met recenseren fictie’

Boekenrecensente Fleur Speet heeft op Facebook bekendgemaakt dat er in het Financieele Dagblad in de toekomst geen ruimte meer is voor recensies van fictie. Speets werk voor het FD komt hiermee te vervallen.

Speet zal nog wel voor de Vlaamse krant De Morgen blijven recenseren.

Update 14.45:

Het Financieele Dagblad heeft inmiddels bevestigd dat er vanaf april geen pagina met fictierecensies meer zal verschijnen. De krant zal in plaats daarvan meer ruimte schenken aan besprekingen van non-fictieboeken. Volgens kunstredacteur Hilda Bouma was de pagina met fictiebesprekingen “een beetje de vreemde eend in de bijt” van de zaterdagkrant:

“Alhoewel we heel erg tevreden zijn over Jaap Goedegebuure, Fleur Speet en Marieke Smithuis, de drie vaste recensenten, weet je dat je op dat gebied niet op kunt tegen de Volkskrant en NRC Handelsblad, die meer ruimte vrijmaken voor besprekingen van fictie. Wij drukten maar twee fictiebesprekingen per week af. Wij gaan nu meer aandacht besteden aan de non-fictie die andere kranten laten liggen, zoals boeken over economische onderwerpen en biografieën. Onze lezers smullen daarvan.”